Frasig fisk i tunnbrödsrulle
Enda kriteriet för snabbmat är inte bara snabbt, eller hur? Det är en särskild typ av mat. Den ska kännas avspänd, långt från vita dukar och ”inga armbågar på bordet”. Jag har en sådan där tillbakalutad rätt som ofta kommer igen på veckomenyn. Frasig fisk i tunnbrödsrulle. Gyllenbrynt panerad fisk ihop med krämigt och picklat. Snabb, nja, men soffhörnsmat absolut. Välkommen in i köket!
Hela familjen samlad. Det är middagsdags. Och man kan förfasa sig över synen för var och en sitter försjunken i sin egen lilla mediavärld. På ett sätt tillsammans och på ett annat som en parodi på temat om samtidens familjegemenskap.
Jag skulle vara orolig om jag inte visste att det oftast är tvärtom med just gemenskap och mycket prat runt bordet. Men ibland vill man bara vara ifred och lyssna på den där podden, se det där avsnittet eller äta till musik. Och jag tycker att det är helt okej. Då och då.
Hursomhelst så passar de där tysta soffhörnsmiddagarna för fingermat utan tallrikar och bestick. Ett bröd att fylla med diverse godsaker, rulla ihop och ta med till en stillsam, delad, men ändå avskild matstund.
För övrigt så kan man naturligtvis göra precis tvärtom och låta rätten verkligen bli något att samlas runt medan man samtalar, plockar, rullar och mumsar. Bra familjemat som de flesta gillar, stora och små. Lite tacokänsla men på nordiskt tema.
Och såhär går det till:
Frasig fisk i tunnbrödsrulle (4 pers)
Gurksås
- 1 liten gurka
- 1 citron
- några kvistar dill
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 1/2 dl grekisk yoghurt
- 1 dl crème fraiche
- salt
Picklat
- 1 stor morot
- 1 röd lök
- 2 msk ättika
- 2 msk socker
- 4 msk vatten
Fraspanerad fisk
- 2 skivor vitt bröd
- 600 g gös, abborre, torsk eller annan vit fisk
- salt
- 1 dl vetemjöl
- 1 ägg
Tillbehör
- 4 st tunnbröd
- Gröna blad, ex sallat eller spenat
Gör såhär
- Till såsen skärs gurkan i tärningar. Tvätta citronen noga och riv det yttersta, gula skalet av halva. Skär dillen fint. Riv eller pressa vitlöken.
- Blanda såsens alla ingredienser och smaka av med salt. Klart!
- Skala och skär moroten i tändstickssmala strimlor. Skala och skiva löken. Blanda ättika, socker och vatten tills sockret löser sig. Lägg i morot och lök. Klart!
- Kör ett par skivor vitt formbröd i matberedaren till fina smulor. Skär de helt benfria fiskfiléerna i bitar som passar dig. Inte för stora, de ska funka att rulla in i tunnbrödet. Salta fisken.
- Ta fram tre fat. På det första, vanligt vetemjöl. På det andra, ett lätt uppvispat ägg och till sist brödsmulorna på det tredje.
- Steg ett är att rulla fiskbitarna i mjöl. Slå av överflödet innan du doppar i ägget för att till sist rulla fisken i det färska ströbrödet.
- En bit i taget, lugnt och metodiskt. Snart har du en rad av de allra finaste panerade fiskbitarna framför dig. Lägg dem på ett fat och där kan de vänta en stund innan stekning. Ingen brådska.
- Precis innan det är dags att äta hettar du upp rapsolja i en stekpanna. Stek fisken till vacker färg och frasig yta. Ta upp och kalla in middagsgästerna. Det är dags att rulla.
- Rullprincipen är enkel. Allt ska få plats sallat, gurkröra, picklat och som kronan fisken. Rulla ihop och hugg in.
Det här inlägget bygger till viss del på skåpmat. Var och en av de olika delarna har synts i tidigare inlägg, men då i helt andra sammanhang. Är du nyfiken på vad jag använde dem till då kan du klicka dig in på länkarna nedan.
Gurksåsen hörde ursprungligen till en rätt med fiskköttbullar som du kan titta på vid länken här.
Den panerade fisken kan användas på många sätt och ett exempel finns i inlägget här.
Picklade grönsaker har massor av användningsområden och ett av dem hittar du vid länken här.
Vill du baka tunnbrödet själv så finns det ett alldeles färskt inlägg vid den blå länken här.
Som alltid finns det möjlighet att prata mat. Frågor, idéer, tips, eller goda råd. Allt matigt man kan komma på går bra att dela genom att skriva en kommentar. Ta chansen. Jag svarar direkt. Hälsar Kat : )
0 kommentarer