Grillsommar – biffmacka med bearnaisesås

10 juni, 2018
skogtillbord-biffobeamacka-juni18

Vilken somrig försommar! Grillat, dag efter dag. Min sommarplan är att bli riktigt bra. En grillmästare! Och på vägen måste de stora frågorna avhandlas, som den om hur man egentligen gör en bra bearnaisesås. Välkommen in i köket! (Eller ut…)

Nu säger jag det bara…jäkla bea! Alltså jag är ändå rätt bra på mat, men bearnaisesås är inte så enkelt som det sägs. Fantastiskt gott, men lite knepigt. För en blivande mästare finns inga genvägar. Bra grill kräver ibland bea. Så är det helt enkelt, punkt.

Jag ska träna som en tok sommaren lång. Bea passar ju faktiskt till mycket och är en höjdare till helt vegetariska middagar med nyskördat, som potatis, morötter, späd lök, sockerärtor och rödbetor. Och varför inte på macka!?

Ibland vill man ha utelivet enkelt. Äta lite på stående fot utan att släpa ut och duka upp. Då är grillmackan perfekt. Och faktiskt något av det godaste. Senast i raden har vi biffmackan med bearnaisesås. En verklig höjdare bland sommarrecepten.

skogtillbord-biffobeamacka-juni18
Så värt! Och rätt enkelt. Biffarna är grillade på ett par minuter, tomatsalladen är enkel. Vi lägger allt fokus på egengjord bearnaisesås!

Inga konstigheter. Det bygger på bra råvaror. Riktigt fin svensk biff i generösa skivor. Gott surdegsbröd, gärna baguette. En god tomatsallad med supertunt skivad rödlök. Krispig sallat. Och en egengjord bearnaisesås.

Jag har testat flera recept och här kommer ett av de säkraste.

Bearnaisesås

  • 150 g smör
  • 1 schalottenlök
  • några stjälkar färsk dragon, bara stjälken bladen ska hackas i på slutet
  • några stjälkar persilja
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 dl vatten
  • 3 äggulor
  • de hackade bladen från dragon- och persiljestjälkarna, 3-4 msk
  • salt
  • cayennepeppar

Gör såhär

  1. Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan.
  2. Hacka löken fint. Plocka bladen från dragon och persilja. Hacka dem för att använda senare. Lägg stjälkarna i en kastrull tillsammans med lök, vinäger, peppar och vatten. Reducera, koka ihop till två matskedar av vätskan återstår. Ta från värmen och sila ner i en ny kastrull.
  3. Lägg äggulorna i vinägerkastrullen och värm försiktigt medan du vispar rejält. Blandningen ska tjockna och bli riktigt fluffig.
  4. Tillsätt smöret i en tunn stråle samtidigt som du vispar rejält under det att såsen tjocknar. Ta av från värmen och rör i örterna. Smaka av med salt och en aning cayennepeppar.

Med en bra bea klar så är mackprojektet så gott som i hamn. Resten är definitivt nedförsbacke.

Grillad biffmacka med bearnaisesås

4 personer

  • 400 gram finaste biff i två skivor
  • 3 tomater
  • 1 röd lök
  • 1 surdegsbaguette
  • sallat
  • bearnaisesås, se recept ovan

Gör såhär

  1. Torka av köttet och salta det runtom. Grilla direkt över glöden och var aktsam så att biffen fortfarande är saftigt när du lägger det åt sidan för att vila innan det skärs upp.
  2. Skiva tomaterna fint och skär löken i tunna ringar. Salta och droppa över lite god olja.
  3. Skär upp brödet. Den som vill grillar det en kort stund för att få en rostad känsla.
  4. Skiva upp köttet och montera mackan. Sallat i botten, sedan tomat, kött och generöst med bea över alltihop. Vik ihop och hugg in.

Grillad biffmacka med bea kommer är en av sommarens grillhitar, och vill du ha fler förslag på biffmackor att göra vid grillen så har jag ett helt underbart med och ajvar relish majonnäs vid länken här. Ytterligare ett med flera olika sorters lök, picklad och karamelliserad hittar du vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat: )

Flädersaft - nu blommar det
Spickeskinka - lufttorkat på svenska