Grönkålsgnocchi – vacker, julig, vego
Hurra för grönkålen som uppgraderats från julbordsdekoration till närproducerad vinterdelikatess. Grönkålsgnocchi blir en perfekt i-väntan-på-julen-rätt. Välkommen in i köket!
Lite som pasta fast ändå inte. Mycket italiensk med en bas på tre ingredienser: mjöl, potatis och ägg. Degen vi ska göra är silkesmjuk och smidig. Inget ska knådas bara varsamt blandas. Sedan delas i bitar, tryckas till med gaffel, kokas och stekas knapriga. Puh, låter som ett dagsverke, men är verkligen snabbt fixat.
Finns att köpa färdig, men åh så mycket godare med egen. Lite kul också med konceptet som har så stora likheter med kroppkakor fast ändå är något helt annat. En lite lättare, nättare och förfinad avlägsen matsläkting.
Ibland gör jag gnocchi med smaksättning direkt i degen. Saffran är gott, spenat gör dem vackert illgröna, men oftast låter jag gnocchin vara det den är. Eftersom jag alltid steker mina och älskar den brynta lite knapriga ytan så får det vara krydda nog. Sedan kommer smakerna med tillbehören och idag kör vi på grönkål.
Grönkålsgnocchi med valnötter och brynt citronsmör
4 personer
Gnocchi
- 1 kg potatis av mjölig sort
- 150 g vetemjöl
- ½ tsk salt
- 2 äggulor
- potatismjöl
Tillbehör
- 250 g ansad, grovt skuren grön-, svart- eller purpurkål
- 1 vitlöksklyfta, riven
- 75 g smör
- ½ citron, saft plus rivet skal
- ¾ dl grovt hackade valnötter
- 1 dl färsk, riven lagrad ost
- svartpeppar
Gör såhär
- Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Överkoka inte eftersom den kan bli blöt och lite soggig. Låt potatisen svalna en aning innan den pressas i en potatispress.
- Blanda snabbt potatis, mjöl, salt och äggulor till en deg som delas i fyra bitar. Pudra med potatismjöl och rulla till korvar med en dryg cm i diameter. Skär i bitar om ett par cm. Tryck till varje gnocchi lätt med en gaffel.
- Koka upp rikligt med saltat vatten i en kastrull och koka gnocchin i ett par omgångar. De kommer sjunka för att strax stiga upp till ytan när de är klara. Ta upp med hålslev och låt rinna av.
- Hetta upp olja i en panna och stek den kokta gnocchin till fin färg och krispig yta. Lägg åt sidan och stek grönkålen hastigt tillsammans med vitlök.
- Hetta upp smöret på medelvärme. Vispa hela tiden tills det börjar dofta kola. Rör ner citronsaft och rivet skal.
- Blanda gnocchi med kål och nötter, ringla smöret över och strö på osten. Avsluta med ett par varv på pepparkvarnen.
Vill du kika på en ingående beskrivning av själva tillverkningen så kan du kika på inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer