Lättrimmad ishavstorsk med spenatkräm

30 mars, 2022
Kategori:
skogtillbord-ishavstorsk-lättrimmad-mars22

Lättrimmad ishavstorsk med spenatkräm, knaprigt fläsk och pepparrot! Än finns tid att glädjas åt Skreien. Långväga simmare och delikatess. Välkommen in i köket!

Ni får inte missa den. En långväga råvara, men resan står den själv för. Varje år kommer enorma stim från Barents hav upp till Lofoten där fångsten drar igång. Ingen fara för det här är världens största fiskbestånd och 90 procent av stimmen vänder tillbaka till ishavet efter leken.

Fisket håller på från januari till april, sen är det stopp. Skreien har grönt ljus i WWFs fiskguide och dessutom är skreifisket MSC-certifierat. Det här är fisken för ett gott samvete och definitivt för en god måltid.

Tipset för att lyckas är att lättrimma filéerna och att ha koll på innertemperaturen. Det sista är lite subjektivt för vissa gillar fisk som har en glasig kärna medan andra vill ha den som jag helt igenom tillagad utan att den blir torr. Spannet ligger mellan 48 – 54 grader och jag lägger mig på 52.

En rimlag och 60 minuter ger vit torsken en jämn sälta med något fastare kött som delar sig i flak efter tillagning. Processen är snabb och det räcker att lägga fiskfilén någon timma i en lag gjord på ½ dl salt per liter vatten. Tillsätt eventuellt ½ msk socker för en rundare smak och för att få till en lätt karamellisering på ytan om filén ska stekas.

Dags att laga mat och idag blir det lättrimmad, pocherad torsk.

Lättrimmad ishavstorsk med spenatkräm

4 personer

  • 800 g torskrygg i fyra bitar
  • 1 l vatten
  • ½ – ¾ dl salt

spenatkräm

  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 200 g färsk spenat
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk smör
  • salt
  • svartpeppar

tillbehör

  • rökt fläsk
  • färsk pepparrot
  • 1 knippa gräslök
  • några stjälkar dill
  • 1 knippa sparris
  1.  Rör ihop vatten och salt. Lägg i torskbitarna och se till att rimlagen täcker helt. Låt ligga 1 timma.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en klick smör i en kastrull och fräs löken försiktigt. Den ska inte ta färg. Lägg i spenaten som strax sjunker ihop. Koka bort vätskan som bildas.
  3. Klicka i crème fraiche och smör. Mixa krämen helt slät. Smaka av med salt och peppar.
  4. Tärna fläsket i fint. Stek det sedan knaprigt i panna. Riv pepparroten. Skär gräslöken i tunna ringar och plocka vippor från dillen.
  5. Koka upp saltat vatten, lägg i sparrisen och låt den koka några minuter. Häll av.
  6. Koka upp en rejäl kastrull med lättsaltat vatten. Lägg i torskbitarna och dra kastrullen från värmen. Låt stå tills torsken har en innertemperatur på 52 grader. Räkna med att det tar cirka 4 minuter.
  7. Lägg upp spenatkrämen på tallrikar. Lägg på den precis nykokta torsken som toppas med en driva pepparrot, knapriga fläsktärningar, gräslök och dill. Sparrisen vid sidan och dessutom gärna ett par ångande färskpotatisar.

Vill du kika på en variant med ishavstorsk i smörsås så finns recept vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Våffeltider - inte bara för sylt
Oststuvad spetskål - vardagskalas