Nutellans dag 5 februari – det ska firas!

1 februari, 2023
Kategori:
skogtillbord-nutella-feb23

Nutellans dag – doften av rostade hasselnötter och choklad. Mixern går varm och resultatet. Fullkomligt ljuvligt! Välkommen in i köket!

Jag är usel på matdagar. Prickar de nästan aldrig, men den här blir jag påmind om. Årets nutelladag den 5 februari går helt enkelt inte att missa. Mig närstående personer har järnkoll. Inte att undra på, kombinationen är klockren. Hasselnötter, nötternas nöt som i mötet med lätt ugnsrost utvecklar en speciell aromatisk sötma som riktigt ropar på chokladsällskap. Nutellan är inte skapad av någon dumbom.

Och den man gör själv. Himmelriket! Tre ingredienser och en kraftfull matberedare är allt som behövs. Beredaren är viktig, jag har bokstavligt talat bränt en i väntan på ett helt slätt resultat. Håll koll och låt eventuellt maskinen vila då och då under tillverkningen.

Nutella förresten, det är ju faktiskt ett varunamn och kanske borde man hellre säga nötchokladkräm. Nåja, alla vet vad nutella är så vi kör på det.

skogtillbord-nutella-feb23
Nutellans dag – men vad använder man den till? Förutom att skeda den direkt ur burken tänker jag nyrostat bröd, i efterrätter, på pannkakorna eller testa den som sås till glass: Blanda 1 dl nutella med 1 dl grädde och en nypa salt. Enkelt och galet gott. Vill du göra en nutellamousse till efterrätt så finns länk nedan.

Nutellans dag – oslagbar nötchokladkräm

400 g hasselnötter

250 g choklad, jag använder mörk, men mjölkchoklad funkar finfint

1 ½ -2 msk honung

en nypa salt

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna på en plåt och rosta den cirka 15 minuter. Rör om några gånger under tiden. De mörknar något i färgen och hela köket doftar just rostade nötter. Brända nötter vill vi inte ha så håll koll.
  2. Lägg nötterna i en handduk och gnugga så att det bruna höljet skavs av. Det gör ingenting om de inte är helt fria från skal. Lägg nötterna i en beredare och kör tills fettet släpper och det blir en slät smet.
  3. Smält chokladen i mikro eller i vattenbad. Låt svalna något innan den hälls i beredaren tillsammans med honung och en gnutta salt. Kör ihop till en smet. Häll i en helt ren burk.

I kylen håller krämen minst en månad, men den kommer att vara hård när den ska användas. Därför brukar jag förvara den i skafferiet och där har den stått sig fint i alla fall ett par veckor…tills den tagit slut.

Nutellan passar till mycket och vill du testa min nutellamousse så finns recept vid länken här. Eftersom just den här dagen sammanfaller med säsong för semlor måste jag tipsa om vilken hit det är att göra egen mandelmassa. Det blir magiskt gott och receptet har du här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Ostfestivalen 2023 på ingång
Bönsallad - min pålitliga livlina