Bönsallad – min pålitliga livlina

30 januari, 2023
skogtillbord-bönsallad-jan23

Bönsallad – med pesto och syrlig citrus står maten på bordet inom några minuter. Bönor är sannerligen skafferiets pärlor. Välkommen in i köket!

Skafferimåsten! Jag har några som alltid står på parad att ställa upp. Först de självklara som oljor av olika slag, vinäger, oliver, olika kryddor och så vidare, men så finns det andra som kanske inte är lika för alla. Inte en dag utan baljväxter till hands säger jag. Då finns alltid något att äta.

Snabbaste middagen med hummus och ugnsrostade grönsaker, eller varför inte en bönsoppa? Och så har vi salladerna som kan varieras i det oändliga. De är verkligen en livlina. Tänk svarta bönor med småskurna tomater, fint hackad lök och vinägrett eller varför inte dagens variant där säsongens citrusfrukter sätter fart på smaklökarna!

Tillhör du dem som får magknip av bönor kan det vara bra att veta att de konserverade ska sköljas innan de hamnar i maten. Dessutom finns det möjlighet att vänja magen med små doser i taget. En mindre portion fast ofta lyder receptet.

Och nu till verket!

Bönsallad med pesto och citrus

4 – 6 personer

2 burkar bönor, vita eller olika sorter

2 apelsiner eller blodgrape

Pesto

2 krukor basilika

50 g pinjenötter eller någon annan nöt

1 stor vitlöksklyfta

1 ½ dl mild olivolja

75 g lagrad ost, riven

salt

peppar

På toppen

sliver

salladsost

  1. Häll av och skölj bönorna. Låt de rinna av ordentligt.
  2. Skär skalet av citrusfrukterna och skär ut hinnfria klyftor.
  3. Lägg basilika, nötter, vitlök och olja i en mixer. Kör slätt. Rör ner osten och smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda bönor med pesto. Det som eventuellt blir över passar fint till en pastarätt.
  5. Lägg upp bönor, citrusklyftor och oliver på ett fat. Hyvla eventuellt lite ostflagor över fatet eller smula över en bit salladsost. Servera exempelvis till någon kryddig korv.

Vill du istället testa bönor i en mustig gryta med bönor och kyckling så finns recept vid länken här.  Eller varför inte en vegetarisk chiligryta som du hittar här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Nutellans dag 5 februari - det ska firas!
Korv med bröd - Extra allt!