Påskbordet – gott och blandat

28 mars, 2018
skogtillbord-påskbordet-mars2018

Kort och koncist. Påsken är på ingång. Älskad helg med vårkänning och samling runt tallrikarna. Nu satsar vi på att fylla påskbordet med lax, sill, lite småplock, sparrispaj och ljuvliga små färsbiffar. Välkommen in i köket!

Påsk är en stor mathelg, men med mindre måsten jämfört med julen. Lite lugnare, men också piggare och betydligt ljusare. Jag delar recept på passande rätter. Sötsaker, fika och desserter hittar du i gårdagens inlägg. Länk har du här.

Idag går vi på själva påskbordet, men först några tips om hur man hanterar en buffé med många matglada. Två råd för trivsel och lugn helt enkelt:

  1. Gå inte ut för hårt. Välj ut några få vällagade rätter som passar att blanda och som gör vackra inbjudande fat.
  2. Gör ett körschema. Du kommer älska dig själv för att du gjorde det. Fundera i god tid på alla moment som påskbordet kommer att innebära. Vad kan lagas i förväg? Vem bär hem det drickbara? Vad gör någon annan bättre? Kanske är det klokare att gå till bageriet än att baka själv?

Sådär ja, då radar vi nedan ett antal recept som kan passa på årets påskbord. Länkar under bilderna. Välj och vraka!

skogtillbord-påskbordet-mars2018
Lax är en uppstickare på högtidsborden. Fisken som alla gillar. Prova den läckert rödbetsgravad eller en variant med stekt inlagd lax. Recept i länkar nedan.

Recept på stekt inlagd lax hittar du här.

Nyklassikern rödbetsgravad lax finns vid länken här.

skogtillbord-påskbordet-mars2018
Vem kan säga nej? Små fina kalvfärsbiffar passar alltid på en högtidsbuffé. Fråga treåringen eller gammelfarmor få ni se. Länk till receptet nedan.

Recept på små fina kalvfärsbiffar finns vid länken här.

skogtillbord-påskbordet-mars2018
Sparris passar fint i en paj som passar alla, vegetarian eller inte. Recept i länk nedan.

Minst en, helst flera gröna rätter serverar jag på påskbuffén. Recept på sparrispaj finns i inlägget här.

skogtillbord-påskbordet-mars2018
En riktigt snabblagad och mycket god sillrätt. Mild och krämig. Recept i länken nedan.

Snabbt i kombination med mycket gott är en beskrivning på den här sill-i-dill-rätten. Receptet finns här.

Men hallå, översta bilden med de där småplocksbitarna? Det inlägget hittar du vid länken här.

Vi ska inte glömma påsksteken som jag i år serverar i en ny lite grönare version. Inlägg med det receptet hittar du här.

Nu är vi receptladdade och påsken kan komma. Önskar er alla en alldeles underbar vårhelg med massor av sol! Allt gott! Hälsar Kat: )

Laxpudding - från rest till fest
4 x påskfika på temat maräng