Räkpasta – en januariynnest
Räkpasta – helgen kallar! Räkans högsäsong är här och jag gör mitt bästa för att ge dem all uppskattning de är värda. Idag blir det pasta. Välkommen in i köket!
Jag längtar. Samtidigt som jag är här och nu. Och målet är alltid att pricka in bästa tiden. Just nu har vi Skreien på ingång och vid sidan av den januariräkorna. Visst de finns året om, men allra bäst är de just i detta nu.
Oftast äter jag dem bara rakt upp och ner. Vid sidan ett gott bröd, hemgjord majonnäs, citron och tabasco. Inget mer. Ibland hamnar de i en räkmacka och ibland i en asiatisk sallad.
Då och då bjuds de in till det varma köket. Inte lika ofta eftersom räkor är värmekänsliga rackare. Ett ögonblick för länge i hettan och allt är förgäves. De drar ihop sig och blir ohjälpligt sega. Därför mina vänner gäller största möjliga försiktighet i alla rätter som samtidigt inkluderar räkor och värme.
Idag blir det en pastarätt som bygger på tomatbas. Jag har den fantastiska förmånen att ha frysen full med förra årets tomatskörd. Tomater av alla sorter infrusna i påsar á 400 g. Lika mycket som en burk tomater. I mina fryspåsar döljer sig en smak av mogen sommar som bäst stämmer överens med körsbärstomater på burk. Lite dyrare, men så värt de extra kronorna i alla fall i den här rätten.
Jag börja med tomatsåsen, sen kokar jag pasta och skalar räkorna. Till sist, alldeles innan servering vänder jag ner räkorna i såsen och vips blandar jag allt och springer in till bordet. Resultatet är perfekt!
Det kan vara bra att veta att cirka 60 % av hela räkor försvinner bort i skal. Om 600 g låter mycket så finns svaret där. Spara förresten skalet till ett fondkok. Den ultimata starten på en fantastisk soppa. Och hinner du inte direkt så kan skalen frysas.
Räkpasta
4 (-5) personer
- 500 g pasta, linguine eller spagetti
- 600 g färska räkor
- 1 gul lök
- 2 – 3 vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 1 ½ dl vitt vin
- 600 g tomater, frysta eller körsbärs från burk
- ½ tsk socker
- 1 nypa chiliflakes
- salt
- 75 gram smör
- eventuellt blad av färsk basilika
- Finhacka lök och vitlök. Häll olivolja i en gryta och fräs på relativt låg värme. Rör ner tomatpurén som får fräsa med någon minut.
- Häll på vinet och låt det puttra en liten stund innan tomaterna hälls på. Krydda med socker, chili och salt. Låt tomaterna koka sakta under tiden som du kokar pasta och skalar räkor.
- Ta såsen från plattan och klicka i smöret. Japp, 75 gram stämmer och du kommer förstå varför : )
- Vänd ner räkorna och blanda i pastan. Toppa med basilikablad om du vill . Skynda sedan till bordet som ska vara förberett med hungriga middagsgäster och svartpeppar i kvarn.
Vill du testa en annan varm räkrätt så kan du kika på min Indienne. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer