Smöriga sommarscones
Sommarscones – för morgonen när brödkorgen är tom. För tebrickan efter regnet. För oväntat besök. Välkommen in i köket!
Först en bekännelse. Receptet är alls inte mitt eget utan Leila Lindholms. Men lite mitt ändå eftersom jag använt det många, många gånger och varför inte tipsa om något som funkar.
Det här är en snabbfixad variant med tätare struktur än många andra scones. Degen innehåller en större mängd smör än vad som är vanligt och ett ägg. De håller ihop utan att smula och funkar lika bra till ost som till marmelad.
Just nu äter vi dem med svartvinbärsmarmelad. Också den en quickfix som jag gör i små doser. Precis lagom för ett par, tre personer. Jag kokar 1 dl svarta vinbär med ¾ dl socker och lite pressad citron. Låter det bubbla några minuter och häller upp i skål.
Svarta vinbär är naturligt rika på pektin så marmeladen stelnar på bara några minuter. Citronen sätter smak och aktiverar pektinet. Det här är ingen marmelad att spara, men perfekt när det finns bär och behov genast.
Jag gör en liten förändring i Leilas recept. Hon penslar med uppvispat ägg och strör på socker. Jag hoppar över det, men vill du kika på originalet så finns det vid länken här.
Sommarscones
6 st
- 7 ½ dl vetemjöl
- ½ tsk salt
- 1 ½ tsk bakpulver
- ½ dl socker
- 125 g kallt smör
- 1 ägg
- 2 dl mjölk
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Blanda de torra ingredienserna
- Nyp ihop de torra ingredienserna med tärningar av det kalla smöret.
- Blanda i ägg och mjölk.
- Jag bryter lite mot receptet och kör den blixtsnabbt matberedare och det funkar finfint.
- Leila skär i trekanter eller stansar ut sina scones, men jag delar degen i 6 bitar och rullar snabbt ihop till runda tillplattade bröd. Viktigt är att degen inte ska jobbas för mycket. Låt det gå fort.
- Grädda i ugnen 10 – 12 minuter.
- Vi äter dem precis nygräddade med ost och nyskördad gurka eller färskost och min snabba vinbärsmarmelad.
Vill du istället satsa på kalljästa frallor så finns ett recept vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer