Svampsås grande finale

30 december, 2015
Kategori:

Visst bestämde vi filé? Viltfilé stekt till perfektion och till den blir det en rödvinssås. Såsen har en sidekick från skogen i form av en näve torkad svamp.

Den ser inte mycket ut för världen där den ligger, svart och skrumpen. Men sätt dit näsan! Trattkantareller och trumpetsvamp är fina färska, men frågan är om de inte är snäppet bättre torkade.

Den ger såsen en mustig karaktär. Svamphemligheten heter umami, ni vet den femte grundsmaken. Den som kan beskrivas som just mustig. Tänk smaken som karakteriserar nystekt kött, buljong, soja eller torkad svamp. Jag tror att det här är en av de mest underskattade smaksättarna vi har. Och många har den i mängd utan att riktigt veta vad sjutton man ska ha dem till.

Vi börjar med att avsluta året med dem, och bjuder på en doftande svartprickig rödvinssås till viltfilén. Svampsås värdig en grand finale!

Önskar er alla ett gott slut och ett strålande 2016!

 Mustig svampstinn rödvinssås

Ingredienser

  • 1 näve torkad svamp, trattkantareller eller svart trumpetsvamp
  • 2 små schalottenlökar
  • 4 dl rött vin
  • 1 tsk balsamvinäger
  • ett par kvistar färsk timjan
  • 6 dl kraftig viltfond
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 tsk maizenamjöl + 1 msk vatten
  • smör
  • (ev en bit rökt sidfläsk)

Gör såhär

  1. Lägg svampen i blöt en halvtimma. Krama ur den och finhacka.
  2. Finhacka löken. Stek lök och svamp i smör. Löken ska bli gyllenbrynt, men bryn den långsamt så att smaken blir söt och mustig. Häll på vinet, vinäger och timjan. Vill du ha såsen extra mustig lägger du i en liten bit rökt sidfläsk också. Reducera till hälften.
  3. Ta upp det rökta fläsket. Tillsätt fonden och koka ner såsen tills det är ca fyra dl kvar. Smaka av med salt och svartpeppar. Red eventuellt såsen med lite maizenamjöl utrört i kallt vatten. Avsluta med att röra i en klick smör.

Kanske vill du ha en förrättsidé? Varför inte testa minipajen med löjrom! Och efterrätt, kika på lingonglass med x-tra allt:

Rådjursgryta ur fryskatastrof
6 tips för nyårets viltfilé