Glöggminglets ostfest – Äntligen advent!
Glöggminglets ostfest. Den salta munsbiten som bryter allt det söta. Kontrasten som lyfter. Välkommen in i köket!
Advent. Äntligen! I väntan på årets storhelg och faktiskt i väntan på att det vänder. Ljuset börjar så sakta smyga sig tillbaka. Men först ska vi tända ljus och fira i en hel månad.
Vi ska höja de ångande glöggmuggarna och dra in dofter av varma kryddor, saffran, mandel, russin, choklad och nougat. Det är advent. Det är nu jag känner suget efter något salt. Det finns ett skäl att pepparkakorna fått ädelosten att hålla i hand. Bara sött räcker inte.
Salt och sött är inte varandras motsatser utan gör sig bra, och kanske allra bäst, i kombination. Därför kallar vi in osten till kalaset. Och här har ni fyra förslag på salta glöggvänner.
Glöggminglets ostfest – Fyra varianter
Först en rejäl rackare. En flammkuchen som är en sorts pizza med rötter i Tyskland. Nygräddat bröd med lök, fläsktärningar och ost. Rustik, men så glöggvänlig och skuren i mindre bitar ett perfekt tilltugg. Receptet finns vid länken här.
Nummer två på listan är rullade bollar av bland annat ädelost vända i en hackad nötblandning. Vackra att se på och ja, också de är glöggens perfekta sällskap. Receptet har du här.
Som nummer tre serveras en klassiker, den ugnsrostade brieosten. Oemottåndligt rinnande med nötter på toppen flankerad av ugnsrostade druvor. Kolla recept här.
Bonus är en variant på temat pepparkaka – ädelost. Den kommer som stiligt spritsad på de kryddiga kakorna. Recept finns i inlägget här.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer