Älgköttbullar och svampomelett

22 december, 2020
skogtillbord-älgköttbullar-svampomelett-dec20

Låt oss förstärka julens tydliga skogstema med ett par vilda inslag på julbordet: Älgköttbullar och svampomelett. Välkommen in i köket!

Jag har en ekorre-gen. Mår alldeles fantastiskt bra av att fylla upp burkar, korgar och frysar med doftande skördar från skogen. Passar fint till julen att plocka fram dyrgriparna.

Julen har ju redan ett tydligt skogstema så det är bara att fylla på. Köttbullar på älg är givet och så blir det en svampomelett. Båda rätterna är del av julbordets fjärde tur, den som handlar om det småvarma. För ni vet väl att ett julbord äts i ett antal bestämda turer med olika rätter till varje? Kan ju vara lite kul att veta även om jag kan lova att sill och prinskorv samsas fint på min tallrik.

 Julbordets fem turer

Första turen: Sill, sill, sill och strömming. En råvara som ändrat status och gått från gammaldags nödvändighetsmat till delikatess. Det är den salta sillen inlagd i ättika som inleder festen vid sidan av gravad strömming i sällskap med potatis, bröd och svensk hårdost.

Andra turen: Fisktemat fortsätter med gravat, stekt inlagt, inkokt och rökt. Här finns också tillagade sillrätter som strömmingslåda. Dessutom en västerbottenspaj med löjrom som platsar i ledet runt bordets andra tur.

Tredje turen: Första köttrundan kommer under rubriken kallskuret. Pastej, paté, skinka, korv och rökt kött tillsammans med smakrika tillbehör som senap, syltad svamp, inläggningar och chutneys. Gärna med en kall sallad av riktigt finstrimlad rödkål, äpple, purjo och god senapsdressing.

Fjärde turen: Det småvarma gör entré. Nu är det dags att plocka för sig av köttbullar, spjäll, prinskorv och svampomelett som är givna tillsammans med annat varmt också olika grönsaksrätter.

Femte turen: Grand final! Nu behövs friska, söta smaker i en dessert. Ett frukt- och godisbord kanske?

Och nu fyller vi på det småvarma till årets julbord.

Juldoftande älgköttbullar

4 – 6 personer

  • 400 g älg- eller annan viltfärs
  • 200 g fläskfärs
  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 gul lök
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
  • 1 msk anjovisspad
  • timjan
  • 1 krm mald kryddpeppar
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar

Till stekning

  • En liten gul lök späckad med kryddnejlika
  • Ett par kvistar färsk timjan
  • 3 finhackade enbär
  • 2 krossade kryddpepparkorn

Gör såhär

  1. Mixa brödet till smulor i beredare. Finhacka löken, stek den glansig och låt svalna.
  2. Blanda alla färsens ingredienser. Forma köttbullar och stek till fin färg med extra kryddning i pannan.

Svampomelett

4 – 6 personer

  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 4 ägg
  • salt
  • peppar

Svampstuvning

  • 1 liter svamp, exempelvis kantarell och karljohan
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk koncentrerad vilt- eller kalvfond
  • svartpeppar
  • persilja

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Rör mjölet klumpfritt i lite av mjölken. Blanda omelettens ingredienser och häll smeten i en smord form eller panna. Grädda till fin färg, cirka 25 minuter.
  2. Stek svampen länge på i smör på medelvärme. Koka ihop grädde och fond till krämig konsistens. Vänd ner svampen. Smaka av med peppar och fördela svampen över omeletten. Finhacka persilja och strö över.

Fler recept på temat julbord hittar du i det här inlägget om västerbottensostpaj, eller det här om krämig rödbets- och pepparrotssill. Vill du servera fantastiskt goda revbensspjäll så finns recept här och två sorters lax kan du hitta i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Nyårsmeny 2020 - Lyxig igenkänning
Julgröt - Två favoriter i repris