En dag för färskpotatis!
Hip, hip en särskild dag att fira färskpotatisen på. Och lite annat med för den delen, men här blir det potatis. Åh, de där allra första små, späda knölarna som kanske borde legat lite till, men som ändå fick komma upp och pryda middagsbordet till allas glädje. Idag är det deras dag, och imorgon och dagen efter det…
Än så länge snyltar jag på andras odlingar. Men jag ligger bara steget efter. Mina blommar vackert i ljust lila. En sommarsort, Amandine, som borde ligga några veckor efter de tidiga sorter jag satt, men såhär är det att odla. De sena kom först. Man blir överraskad mest hela tiden.
Lite gambling är det att just nu med solstingsheta dagar och nära nollgradigt vissa nätter. Jag har koll på min väderapp och bäddar varmt för den känsliga potatisblasten när nattemperaturen ser hotfullt låg ut.
Blasten förresten, ni vet väl att den är giftig? Det pratas så mycket om att vi ska använda allt i på grönsakerna, men det finns undantag och potatis är ett av dem. Inget att äta alltså, men mycket vackra. De är helt klart värda en närstudie.
När vi nu ändå pratar blast så vill jag till dagens rätt tipsa om ett par smakmässigt outnyttjade lökdelar. Lökblast! Vanlig gul eller rödlök är mer än bara löken. Blasten har fin mild smak och det blir supersnygga ringar om man skivar med vass kniv.
En annan ingrediens vi använder för lite av är gräslöksblommor. De har en mild, lite söt smak av gräslök och så vackra till exempel i en potatissallad som den jag gör här idag.
Ytterligare ett tips är att använda flera örter till potatisen och gärna någon som överraskar. Min sallad fick smak av lökblast, gräslök, dill och mynta. Inte för mycket mynta, bara så att man väcker smaklökarna och frågan. Hm, vad är det där? Mynta är förresten engelsmännens favorit till potatis.
Min potatissallad passar till mycket. Blir utmärkt som bas och centrum på buffébordet, men funkar också till grillat, till nystekt sommarabborre, eller gös, till färsbiffar, till stekt korv, till en omelett eller varför inte bara som lättlunch tillsammans med ägghalvor.
Dressingen ska ni absolut testa och lägga på minnet. Den har vinägrettens ingredienser med ett litet tillägg av en tesked fransk senap. Ger bra smak och fantastisk krämig konsistens om man gör såsen med en stavmixer. Senapen binder olja och vinäger till en majonnäsliknande krämig salladssås.
Nu hyllar vi färskpotatisen och gör en sallad!
Färskpotatissallad (4-6 pers)
- 1 kg färskpotatis
- 1 knippa finskivade rädisor
- 1 rödlök, fint skivad
- 1 dl finskruren lökblast, eller gräslök och gärna gräslöksblommor
- 1 knippa dill, finskuren
- 10 finstrimlade myntablad
Dressing
- 1 tsk senap, gärna ljus fransk
- 2 msk vinäger, gärna äppelcider
- ¾ dl olja, jag tog oliv
- ½ tsk salladskrydda
Gör såhär
- Koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt svalna tills ljummen. Blanda med rädisor, lök, blast, gräslök, dill och mynta.
- Klicka senapen i behållaren till en stavmixer. Häll på vinäger, olja och salladskrydda. Sätt stavmixern i behållarens botten och kör till en krämig sås.
- Ringla dressingen över salladen och blanda försiktigt.
Jag har kört lite buffétema de senaste blogginläggen. Den här salladen passar perfekt in på buffébordet tillsammans med allt det andra. Vill du veta mer så kan du kika på mina buffétips via länkarna här.
Örtiga färskostbollar med focaccia
Majonnäsgratinerad lax med snabbpicklade grönsaker
Buffétemat fortsätter med ett uppsamlingsheat i morgon. Har ni frågor, förslag idéer eller råd så lämna en kommentar. Svar av mig har ni på direkten. Hälsar Kat : )
0 kommentarer