Gräddig viltpytt med syltade rönnbär

24 september, 2021
skogtillbord-gräddig-viltpytt-syltade-rönnbär-sept21

Gräddig viltpytt med syltade rönnbär – ingen tvekan om att det vankas septemberhelg. Välkommen in i köket!

Det är ändå en rätt speciell känsla. Den när man tittar ner på tallriken och stora delar är egen skörd, eller familjens gemensamma. Grönsaker, kryddor, svamp och rönnbär. Och så det fina viltköttet.

Det är ingen bror duktig ”va–bra-vi-är-glädje”. Jag gillar helt enkelt att veta varifrån saker kommer och så det där med att ha en historia ihop med maten.

Purjo och lök sådde jag under vårvintern och nu ligger den här på tallriken. Morötterna trilskades i år och jag gjorde ett antal försök innan det lyckades. Min timjan har verkligen hittat sin plats på jorden. Plantorna jag satte för flera år sedan skördar jag från året om och de frösår sig dessutom flitigt i knallgröna barriga mattor. Vi känner varandra. Utan och innan.

Köttet vi äter är oftast vilt. Och jägaren vet vad han gör. Både före och efter skottet. Köttet omhändertas med stor omsorg. Och jag vet, det är inte för alla, varken odling eller jakt. Möjligheten är verkligen ett privilegium som ger en stor utdelning när man som nu slår sig ner vid dukat bord. Och ja det är klart, det ligger en hel del jobb bakom den där tallriken också : )

Rönnbär kan de flesta skörda några klasar. Till och med i storstaden. Ett tips är att både syran och beskan bären innehåller mildras efter en rejäl frostknäpp. Har inte naturen någon kyla att bjuda på kan man stoppa dem i frysen några timmar.

Gräddig viltpytt med syltade rönnbär

4 personer

  • 600 g ryggbit, biff eller utskuren sadel av vilt
  • 800 g kall kokt, fast potatis
  • 200 g kantareller, eller annan svamp
  • 1 gul lök
  • ½ liten purjolök
  • 3 dl grädde
  • 2 msk koncentrerad vilt-, kalv- eller svampfond
  • 1 msk sherryvinäger eller sherry
  • 2 enbär
  • repade blad från ett par timjankvistar
  • salt
  • svartpeppar
  • persilja

Gör såhär

  1. Putsa viltköttet, skär det i tärningar och salta lätt. Tärna i lika stora bitar den kokta potatisen.
  2. Riv kantarellerna i bitar. Skala och finhacka löken. Skölj och skär purjon i ringar.
  3. Hetta upp en panna och lägg i kantarellerna. Låt vätskan som bildas ånga bort, klicka i smör och fräs svampen tillsammans med lök och purjo.
  4. Häll grädde, fond och sherryvinäger i pannan tillsammans med krossade enbär och timjan. Småputtra några minuter och stek samtidigt hastigt i köttet i en annan panna. Låt det inte ligga för länge då blir det torrt.
  5. Blanda ner köttet och potatisen i gräddpannan. Smaka av med salt och svartpeppar. Strö över finhackad persilja och servera genast. Syltade rönnbär och ugnsrostade morötter passar fint till.

Syltade rönnbär

  • 4 dl rönnbär
  • 1 dl ättikssprit
  • 1 ½ dl vatten
  • 2 ½ dl socker
  • 1 kanelstång
  • 2 kryddnejlikor

Gör såhär

  1. Rensa och skölj bären. Koka upp lagen med kryddorna och lägg i rönnbären.
  2. Småputtra 4 – 5 minuter och häll sedan upp de heta, syltade bären i steriliserad glasburk. Låt gärna bären stå till sig några dagar i kyl innan de används till gryta, färsbiffar, stek eller som här till en pytt på vilt.

Nypon kan med fördel plockas nu och vill du titta på några nyponrecept så har du ett med syltade nypon här och ett på nyponsoppa hittar du här. Mer vilt i form av viltköttbullar med kantareller finns i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Karljohanmajonnäs lyxig enkelhet
Patatas bravas - potatistapas med hetta