Julens restfest

26 december, 2022
skogtillbord-jul-restfest-dec22

Julens restfest – grötplättar, croque monsieur, pytt på riktigt, laxpudding, fruktsallad…Välkommen in i köket!

Aldrig är kylen så generös som efter storhelgerna. Mellandagar är matlagarens drömläge. Många ingredienser på plats och möjligheter till kreativa lösningar. Och här kommer några förslag : )

Julens restfest

Rimmad, gravad eller kallrökt lax är givna i en laxpudding. I formen går dessutom kallkokt potatis som säkert finns kvar efter julbordet. Recept hittar du vid länken här.

Eller varför inte en laxpasta? Strimla grönkål riktigt fint och stek tills den precis mjuknar. Grädde, svartpeppar och lite pressad citron får koka in något och så rörs tärningar eller strimlor av lax i precis på slutet. Vänt runt i ångande nykokt pasta. Klart!

Risgrynsgröten får ett nytt liv som saffranspannkaka. Perfekt efter grönkålssoppa om du har någon kvar i gömmorna. Recept finns här.

Har du kylen full med köttbullar? Servera dem i en tomatsås med pasta och riven ost. Enkelt och en helt annan känsla än när de låg på julbordet.

Så har vi omeletten som är en perfekt resträddare. Skiva ner kokt potatis, skinka och korv. Smula eller riv lite ost över. Sallad till. Svårare behöver det inte vara. Allra enklast är att göra den som en frittata i ugnen. Allt ner i en form och efter 15 minuter i ugnen på 150 grader är middagen klar.

Fruktsallad är en given resträddare. Allt gott från julens fruktskål går ner. Vill du göra dig till och vända ner en marinad så finns receptidé vi länken här.

Skinkan och korven tärnas ner i en pytt. Krispig sallad på rödkål till. Eller så får det bli en ost- och skinkpaj. En pastarätt är ytterligare ett alternativ, men jag har en favorit i en klassisk Croque monsieur och här kommer receptet.

Croque monsieur post julbord

4 personer

Bechamelsås med ost

25 g smör

2 msk vetemjöl

3 dl mjölk

en gnutta riven muskot

3 dl riven, julrestost

Smörgåsen

8 skivor surdegsbröd, inte för tjocka

2 msk senap

2 dl riven ost

8 – 16 tunna skivor julskinka

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och späd med mjölken lite i taget. Vispa under tiden som såsen tjocknar. Smaka av med en aning riven muskot och salt. Ta från värmen och rör i osten.
  2. Bred ett lager senap på hälften av bröden. Fördela en klick sås ovanpå. Lägg på skinka, riven ost och ytterligare ett lager sås innan brödskivorna läggs på.
  3. Tryck ihop smörgåsarna och bred till sist ett lager av ostsåsen överst. Gratinera i ugn 6 – 8 minuter. Fin färg och smält ost är checkpunkerna för färdig.

God fortsättning! Hälsar Kat : )

Nyårets förrätt doftar hav
Julfisk sista minuten