Nyårsmeny 2020 – Lyxig igenkänning

30 december, 2020
skogtillbord-nyårsmeny-2020-dec20

I år går min nyårsmeny går i traditionstoner. Lyxig igenkänning uppkrupen i soffhörnan. En skagentallrik, en till perfektion stekt filé med blåbärssås och nutellamousse. Välkommen in i köket!

Efter detta märkvärdiga år vill vi bara ha det som vanligt. Tidningen ”Allt om mat” svarar varje år på tusentals frågor särskilt inför jul och nyår och i år har det oftast handlat om om klassiska rätter. Vi vill känna tryggheten i det vanliga och dissar nytänk. I alla fall precis just nu.

Det är bara att acceptera, nyåret kommer att firas i soffhörnan, men inte utan lyxkänsla. Jag har tänkt svenska smaker och typiskt nyår. En klassisk skagenmacka med räkor och löjrom fast i en lite annorlunda presentation. Filé, nötkött eller vilt med en blankt, svartröd sås på rödvin och blåbär och till dessert smak av hasselnöt och choklad i en mjuk mousse.

Nyårsmeny 2020 – Lyxig känsla i soffhörnan

 Skagentallrik

4 personer

  • 500 g färska räkor
  • 1/3 gurka
  • 1 avokado
  • 1 schalottenlök
  • 1 knippa dill
  • 1 knippa gräslök
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 50 g löjrom, gärna kalix
  • 4 skivor levain
  • 1 citron

Gör såhär

  1. Skala räkorna.
  2. Dela gurkan på längden. Skrapa ur kärnorna med en liten sked och tärna den sedan fint. Halvera avokadon. Ta ur kärnan och skeda ut halvorna som hela bitar. Tärna fint.
  3. Hacka schalottenlöken mycket fint. Plocka små vippor av dillen och skär sedan stjälkarna tillsammans med gräslöken riktigt smått.
  4. Blanda räkor, gurka, avokado, lök, dill och gräslök. Lägg upp i tre fina högar på varje tallrik. Blanda majonnäs och crème fraiche och lägg en sked på var och en av högarna. Toppa med lite löjrom.
  5. Riv brödskivorna i bitar, smörstek dem knapriga och fördela på tallrikarna. Servera med citronskivor.

Nyårsfilé med blåbärssås

4 personer

  • 700 gram filé av nöt, kalv eller vilt
  • salt
  • svartpeppar

Blåbärssås

  • 1 gul lök
  • 1 ½ dl blåbär
  • 1 tesked socker
  • 3 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 2 matskedar koncentrerad viltfond
  • (eventuellt 1/2 tsk maizena utrört i kallt vatten)
  • svartpeppar
  • salt

Potatismos

  • 1 kg mandelpotatis
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 25 g smör
  • 50 gram riven västerbottensost
  • 1 tesked salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 90 grader. Putsa köttet och skär det i portionsbitar. Salta, peppra och stek till fin yta. Placera i ugnen och låt det stå till innertemperaturen nått 57 grader.
  2. Finhacka löken. Stek den varsamt i smör. Den ska bara brynas lätt innan du rör i blåbär och socker. Fräs en kort stund innan du häller på vin, vatten och fond.
  3. Låt såsen koka ihop några minuter. Sila av bären och tryck till dem lätt med baksidan av en sked för att få med all vätska. Fortsätt att sjuda såsen tills den har en fin konsistens. Smaka av med peppar och salt. Red eventuellt med lite maizena.
  4. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg tillbaka den i kastrullen. Häll på mjölk, grädde och smör. Vispa moset med elvisp. Inte för länge bara precis till det är slätt. Rör i osten och smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Servera köttet med såsen, det fluffiga moset, stekta smålökar och champinjoner eller annan svamp.

Nutellamousse

4 personer

  • 200 g philadelphiaost
  • 1 ½ dl chokladnötkräm, exempelvis nutella
  • 1 ½ dl vispgrädde

Honungsrostade nötter

  • 2 dl hasselnötter
  • 1 msk honung
  • salt

Topping

  • vispad grädde

Gör såhär

  1. Vispa ihop färskost och nötkräm.
  2. Vispa grädden och vänd varsamt ner den i ostblandningen. Moussen ska vara luftig. Spritsa eller skeda upp moussen i glas eller skålar. Ställ i kyl.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg nötterna i en form och rosta dem i 15 minuter. Håll lite uppsikt så att de inte bränns. Låt svalna och lägg dem sedan i en kökshandduk. Gnugga för att få loss så mycket som möjligt av den bruna hinnan.
  4. Lägg nötterna i en stekpanna, hetta upp och rör i honungen. Rör ett par minuter och strö över en nypa salt. Häll upp och låt svalna.
  5. Vid servering toppas moussen av grovt hackade honungsnötter och en klick vispad grädde.

Har du tiden och lusten att fixa lite extra i köket så finns ett kanonrecept på blixtsnabb majonnäs till skagentallriken vid länken här. Och om du känner att du vill göra din egen nutella så har du ett recept här.

Låt oss nu verkligen fira in Ett Riktigt Gott Nytt År! Nu vänder det! Hälsar Kat : )

500 g salladsboost - 7 bästa tipsen
Älgköttbullar och svampomelett