Odla morötter för variation på tallriken
En morot är verkligen inte detsamma som en morot. I alla fall inte om det finns chans till egen odling. Butikernas är som de är, avlånga och orangea. Punkt. Men börjar man titta efter frö, åh då öppnar sig en hel värld av smak, färg och form. Välkommen in i odlarköket!
Jag har levt större delen av mitt liv med morötter som en småtrist grönsak att servera vid sidan om. Lite rårivet för att man borde, eller något för småbarnen att gnaga på. Det var innan jag började odla själv. Nuförtiden serveras det morötter till nästan alla mål och på massor av olika sätt.
Redan nu har de första teeny-weeny-bladen kommit upp i en av mina pallkragar och det är sommarmorötterna som är på gång. För redan där finns en skillnad. Alla sorter passar inte att lagra över vintern. Det finns en uppsjö varianter som ska ätas direkt. Helst så snart de är uppdragna ur jorden. Innan sockerhalten i dem sjunker och de tappar smak.
Sommarmoroten visar upp den största variationen i färg, form och smak. De är verkligen inte bara en sak. Här har ni listan på 9 sorters morotsfrö som jag ska peta ner i år.
Odla morötter – årets sortval
Nantes 2 – Här har vi en god orange, avlång morot som verkligen ställer upp. Jag sår den i flera omgångar och den är lika fin som försommarprimör som de sista jag drar upp i oktober. Odlar den både i pallkrage och i bäddar på friland. En morot att lita på.
Purple Haze – mörkt vinröd ytterkant med en orange kärna. God och vacker att servera ituskuren på olika sätt. Sår den flera gånger för att alltid ha tillgång till den i olika storlekar.
Deep Purple – just precis som det låter. En rakt genom mörkt vinröd morot. Jag har hört att det här är moroten ursprungsfärg.
Purple dragon – Orange kärna med en rosalila ytterkant. Mycket vacker och nästan lite självlysande.
White Satin – En vit, söt och god morot.
Jaune du Doubs – Knallgul och söt i smaken. De kan bli enorma, men jag skördar innan de blivit för stora. En sort som kan lagras.
Sugarsnax – Smala, orangea mycket söta rötter. Riktiga godbitar!
Paris Market – Klotrunda, orangea goda rötter som är bäst om de inte får bli för stora. Jag sår i omgångar.
Rothild – Det här är en tålig, orange, god sort som jag förra året skördade på plats fram till jul. Den kan plockas upp och lagras, men mina tog slut. I år blir det fler.
Och hur äter vi dem då? Jag kommer kommer plocka upp morotstråden i många recept framöver, men här är några exempel: ugnsrostade funkar alltid. Testa att lägga upp i en skål och klicka en tjock vitlöksyoghurt över. Eller servera med smulad fetaost. Gott! Mer om ugnsrost och rotsaker hittar du i inlägget här.
Morotssoppa! Recept i det här inlägget.
Eller gör en enkel röra att lägga på bröd, spiskummin sätter smaken i det här receptet.
Juice, jag gör min i en blender och här är ett recept som verkligen väcker alla livsandar. Fortsättning på morotstemat följer….
Vill du kika på fler odlingslistor så har du mina 23 tomatsorter radade i inlägget här. Min plan för sättpotatisen hittar du här och auberginsorterna presenteras i det här inlägget. Nu är odlarköket igång!
Allt gott hälsar Kat : )
0 kommentarer