Pumpapasta och pumpa-recept-parad
När jag säger pumpapasta kan jag höra att några av er därute suckar. Måste vi bara för att det är halloween, eller? Men, hör mig när jag säger fel, fel, fel. Rätt hanterad är pumpa gott. På riktigt jättegott! Välkommen in i köket!
Åh, denna förtalade grönsak. Helt obegripligt eftersom jag kan rada den ena fördelen efter den andra. Och självklart är smaken viktigare än något annat. Gör rätt och jag lovar succé.
Vi kan genast plocka ut vatten som pumpans värsta fiende. Det kan funka undantagsvis om du gör ett mos, men annars nix. Ugnsrost är metoden plockar fram det bästa ur grönsaken som inte bara är god utan också mycket vacker.
Dela, kärna ur och skär eventuellt i mindre bitar. Lite olja och salt på innan du rostar på 200 grader tills den är mjuk och köket doftar. Den vackert orangea färgen ska få matchande brynta kanter. Där har ni grundreceptet som sedan kan utvecklas.
Jag har ett par, tre favoritsorter. De är små, de är lättodlade, de kan lagras en evighet i rumstemperatur, de är ack så vackra och de är smakmässigt i toppklass. Leta efter Uchiki kuri, Green hokkaido eller minibutternut.
Pumpans bästa smaksällskap
Det finns vissa smaker som gör sig särskilt bra till pumpa. Rostad lök och vitlök. Rosmarin och faktiskt den annars svåra salvian, men den ska stekas först. Olivolja! Chili är inte dumt. Citrus kan funka, lime, apelsin och citron. Och så har vi det klockrena sällskapet av mejerier: smör, crème fraiche och ost. Lagrad riven prästost! Till sist trivs pumpan med sältan i bacon eller knaperstekt rimmat fläsk.
Eller till sist…? Ni kan säkert hitta fler passande kompanjoner.
Dagens recept är enkelt, snabbt och mycket gott. En krämig pasta på pumpa-tema. Passar för övrigt dig som vill bjuda på en lagom avancerad halloweenfest. Var så goda!
Pumpapasta
4 personer
- 500 g pasta
Pumpacréme
- 1 kg pumpa, gärna Uchiki kuri
- 2 msk olivolja
- 1 dl crème fraiche
- 1 vitlöksklyfta
Tillbehör
- 100 g tärnat bacon eller stekfläsk
- 1 kvist rosmarin
- 2 dl riven prästost eller annan god, lagrad
Gör såhär
- Sätt ugnen på 200 grader. Dela pumpan i fyra delar och kärna ur. Lägg i ugnsfast form, droppa olja över och salta lätt. Sätt in i ugnen och rosta till fin färg och ljuvlig doft.
- Gröp ur det vackert orangea pumpaköttet. Lägg i matberedare tillsammans med olja och crème fraiche. Kör snabbt ihop till slät créme. Riv i vitlöken.
- Stek bacon knaprigt och just innan det är klar repas rosmarin ner i pannan.
- Blanda pumpacrémen med ångande het pasta. Strö över baconfräs och riven ost. Det där lät som en lång process, men från det att pumpan tas ur ugnen handlar det om minuter.
Jag som är en pumpans förespråkare har en hel liten parad med pumparecept i tidigare inlägg. Klicka på länkarna för att kika:
Rostad i klyftor med chevrekräm
Och hörrni, passa på nu när det finns många varianter i butikerna. Fick jag bestämma så var säsongen längre än veckorna runt Halloween. Det kan vara bra att veta att den stora pumpan vi skär gubbar ur är inte den godaste. Om man inte är småfågel. De brukar uppskatta uppskurna klyftor att picka i sig av när gubben gjort sitt. Allt gott! Kat : )
0 kommentarer