Salvia en doldis i örtagården

24 augusti, 2016
Kategori:
salvia

Eller doldis förresten. Syns gör den. Bjuder på fin blomning under försommaren och efter det håller den ordning i ett annars lite rufsigt kryddland. Ståndaktigt höjer sig de grågröna lansettbladen över sina ostyriga grannar. En prydlig snygging. Men hur använder man den i maten? Här kommer tips.

Är salvia gott? Jag testar ett blad rakt av. Starkt, bittert med en mycket karakteristisk doft. Det här är inga blad man lägger råa direkt i en sallad. De vackra blommorna däremot har jag ofta i sallad. Vackert lila med en sötaktig och mild, men typisk salviasmak. Något att lägga på minnet eftersom det dröjer till juni nästa år innan den blommar igen.

Som för de flesta av våra kryddörter finns det medicinsk användning, men jag lämnar det till experter. En snabb koll pekar åt olika håll, men en återkommande uppgift är att salvian stärker just minnet.

Och det låter väl bra. Ät ett par blad och kom ihåg att den blommar tidig sommar. Minns dessutom att blomstänglarna ska klippas bort efter blomning för att ge kraft till bladen.

Nu under sensommar är det bladskörd  och man kan verkligen fortsätta att ta blad långt fram i höst, eller vinter, innan frosten kniper de sista bladen. Om bladen är svåra att äta direkt utan tillagning så lovar jag att med lite värme blir de underbara.

salvia, galleri
Låt salvian möta het olja eller fräsande smör så blir smaken mild och aromatisk. Passar bland annat till ugnsrostade rotsaker och i italienska klassikern Saltimbocca. Eller varför inte låta den pryda bordet i en bukett.

Jag använder oftast bladen i varma rätter och bäst tycker jag att de är rostade i olja. Värme och fett är bra salviasällskap. Här kommer några tips på hur du kan ta tillvara din salvia.

  • Mitt hetaste tips är att använda den till ugnsrostade rotsaker. Rotselleri, palsternacka, morot, rödbeta och lök får samsas i ugnen med olja och salt. Precis innan du ska ta dem ur ugnen hettar du upp lite olja i en panna släng i salviablad, låt det fräsa till och ta upp. Bladen får landa på ett hushållspapper. Lite salt på innan salvian fördelas över rotsakerna.
  • Ett alternativ är att hastigt fräsa salvian i smör. Nu kan den toppa till exempel en pastarätt och gärna i kombination med citroncest och färskriven parmesan. Samma kombination är helt underbar till gnocchi.
  • Lever, äter du det? En underskattad delikatess om den är rätt tillagad. Varsamt stekta skivor kalv- eller viltlever från unga djur med smörfräst salvia, vitlök, ugnsrostad tomat och knapriga små baconbitar. Mmm!
  • Salvia passar också fint i kryddsmör, ytterst fint strimlad i liten mängd. Prova tillsammans med kapris, citroncest och vitlök. Kan till exempel användas till grillat: kött, fisk eller grönsaker.
  • Och såklart ska vi inte glömma klassikern saltimbocca. Från Italien såklart, tunna skivor innanlår av kalv får en skiva parmaskinka och ett salviablad som smaksättare. Köttet vänds i mjöl för att stekas hastigt. Serveras tillsammans med en sky på vitt vin. Många låter köttet koka med, men jag tycker att det blir segt. Jag gör alltid min sky bredvid. Lite vitt vin, god fond och smör får koka ihop till fin smak.
  • Och till sist ett blomtips. För visst är salviabladen vackra. Bukettvackra! Använd dem i  buketter exempelvis tillsammans med höstanemon, rosenskära, praktvädd och luktärter.

Är du intresserad av örtkryddor så finns det en rad blogginlägg att botanisera i:

Vid blå länken här kikar jag på timjan.

Lite om mynta finns i inlägget här.

Rosmarin har du vid blå länken här.

Och vill du göra dragonvinäger ska du följa länken här.

Till sist ett tips av annat slag. Alla som gillar att prata mat får vara med! Utnyttja bloggens fördelar och ställ en matfråga eller dela ett gott matråd. Kommentarsfältet är ditt och jag finns här för att svara direkt. Hälsar Kat : )

Kryddsmör till sen grillkväll
Äppel, päppel - godaste pajen