Sill, lax och lamm till påsk
- Fisk och skaldjur
- Kött
- vilt och tamt
Sill, lax och lamm – storhelg närmar sig och våren ska beredas plats att rejält breda ut sig och synas på festbordet. Välkommen in i köket!
Påsken har klättrat upp som vår näst största mathelg. Våren ska firas, men så har det verkligen inte alltid varit. Den här tiden på året var det helt enkelt tomt i matkällaren och inte läge att bjuda på kalas. Nutidens påsk är raka motsatsen.
Sill och lax är självklart representerade. I grunden samma råvaror som dukas upp på julbordet, men nu kommer de i lättare varianter och gärna med gröna inslag. Ögat vill ana att våren är på väg. Jag gör en grönprickig sill i snabbvariant. Drivor av dill och gräslök med mild syra från crème fraiche. Receptet finns i inlägget här.
Så har vi laxen som serveras i tunna skivor, gravad eller kallrök. Frisk och vårig med syra från citron. Krispig fänkål, gurka och krasse ger helt rätt budskap om att vi är på god väg. Recept hittar du vid länken här.
Lammet är en nykomling i påskfirandet på våra breddgrader. Milt och mört lammkött var en importvara tills för ett antal år sedan när uppfödning av ny ras gav lamm tidigt. Vi fick en ny råvara som gör sig utmärkt att festa på. Min variant är både en hyllning till våren och till förra årets skörd. Det blir en sallad med köttet i tunna skivor tillsammans med gröna blad och rostade rotsaker. Receptet hittar du här.
Önskar allt gott och en strålande påskhelg! Kat : )
0 kommentarer