Surdegsbröd – sommarfavoriten
När det lyckas gång efter gång med lysande resultat måste man dela, inte sant! Här har ni recept på ett rustikt surdegsbröd – sommarfavoriten som kommer göra semestertiderna så mycket bättre. Välkommen in i köket!
Receptet är inte alls mitt. Jag såg Tareq Taylor baka och kände direkt – Det där brödet ska bli en del av mitt liv! Stora bröd bakade med mycket surdeg. Degen får jäsa i evighet och bröden kommer sedan ur ugnen med ett saftigt, doftande, elastiskt innanmäte och en kraftfull färg. Robust och förfinat på en och samma gång och jag verkligen älskar det!
Baket är inget småknussel 1 ½ kg mjöl + 1/2 kg surdegsgrund ger tillsammans med vatten två riktigt stora bröd. Jag skär rejäla skivor som vi grillar eller gör fantastiska dubbelmackor av till utflykt. Rostat med honung eller marmelad till kvällste är fullkomligt underbart och efter ett par dagar har vi krutonger att förgylla salladen med och den perfekta basen till fattiga riddare.
Tusen tack Tareq för ett grundrecept som jag ändrat och pillat lite med. Mängden jäst jag använder är aningen större än originalet och brödet får jäsa upp till tre dagar. Smaken som utvecklas då…ah, så bra.
Inför ett brödbak laddar jag med ett par köksverktyg som ger viss garanti för ett bra resultat – våg och ugnstermometer.
Receptet inkluderar en surdegsgrund som du måste starta med om du inte redan har en på g i kylen. Grunden behöver du bara göra en gång och sedan ”mata” för att hålla igång. Allt om det hittar du i inlägget här.
Självklart ska ni ha tillgång till ursprungsreceptet som finns vid länken här, och här har ni min aningen ändrade variant.
Surdegsbröd – sommarfavoriten
Hav tålamod, baket tar drygt två dygn om du har en färdig surdegsgrund till hands.
- 1500 g ekologiskt vetemjöl
- 35 g salt
- 1000 g vatten
- 20 g jäst
- 500 g surdegsgrund, recept vid länken nedan
Gör såhär
- Väg upp och blanda mjöl med saltet. Häll ner hälften i en degblandare.
- Rör ut jästen i lite av vattnet, blanda med resten och häll hälften av hela vattenmängden över mjölet. Kör igång maskinen och låt gå någon minut. Lägg i resten av mjöl, vatten och surdegsgrund. Kör i maskinen i tio minuter.
- Ta fram en riktigt stor bunke eller en plastbalja med lock. Pensla botten och kant lätt med olja och stjälp i degen. Täck och ställ i kyl. Jäs degen i två dygn, men ta fram och vik degen en gång per dygn. Vill du se hur man viker så kika vid länken nedan. Jäser degen så kraftigt att den är på väg ur bunken kan du göra det någon extra gång.
- Efter två dygn delas degen i två och formas till två bröd. Jag gör dem relativt runda och lägger dem på en plåt som sedan får jäsa täckt ytterligare 4 timmar i kyl och sedan en timma i rumstemperatur.
- Ugnen sätts på 250 grader. När bröden sätts in sänker jag tempen till 200 och slänger in en dryg 1 dl vatten på ugnsbotten.
- Håll koll så att de inte bränns. Färgen ska vara kraftfull, men inte svartbränd. Gräddningen tar cirka 45 minuter, men bara en innertemperatur kan säga säkert därför sätter jag spetsen av en termometer mitt i ett av bröden när halva tiden gått. Perfekt temp är 97 grader så då åker de ut.
- Det är nu du ska stanna upp och öppna dina sinnen. Dofta och lyssna. Ljudet när ytan på det nygräddade brödet krackelerar är magisk. Bröden håller sig fina invirade i en handduk som stoppas i en papperspåse.
Bakning är en hel vetenskap och jag är allt annat än en expert, men jag är bra på reserch och att hitta pålitliga källor. Därför kan jag med vetskap om att det här blir bra hänvisa till Martin Johansson som vet hur en deg ska vikas. Kika här, han har en mindre deg, men principen är densamma.
Baka nu i dagarna tre med ett underbart bröd i sikte! Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer