Veckans råvara – sötpotatis

16 mars, 2020
skogtillbord-råvara-sötpotatis-mars20

Råvara- sötpotatis. Känns det som en onödig importvara? Men så, odla den själv då! Nu finns sorter som passar vårt klimat och det vet ju alla att vår älskade potatis också varit nykomling en gång. Nu odlar vi! Och stompar! Välkommen in i köket!

När blir en ny, främmande råvara trygg hemmamat? Vi älskar potatis, men det fanns dagar när man misstänksamt vände och vred på knölen som sedan fick bli brännvin. Nu har vi en annan nykomling på ingång och jag tar emot den med glädje.

Sötpotatis kommer från en helt annan växtfamilj än potatis. Smakerna skiljer sig och de används delvis på olika sätt. Kokt sötpotatis till sillen, nja tror inte det. Generellt kan man nog säga att kokt sötpotatis behöver något mer, som hos stompet i dagens recept. Annars är det här en råvara perfekt att ugnsrosta.

Den söta smaken behöver en brytning för att inte bli, just för söt. Tillför någon form av sälta. Ost i olika varianter passar utmärkt, precis som smulat bacon eller fläsk i knapriga tärningar.

En riktig skjuts får sötpotatis ihop med chili och när det kommer till kryddor finns det många vägar att gå. Jag gillar den ihop med rosmarin och timjan. Olivolja och vitlök därtill.

Spiskummin är en annan variant och gärna ihop med kanel, svartpeppar och korianderfrö. Röd curry passar också utmärkt och då kanske ihop med kokosmjölk, färsk koriander och salta jordnötter.

skogtillbord-råvara-sötpotatis-mars20
Råvara – sötpotatis låter osvenskt, men den går alldeles utmärkt att odla här. Sötpotatis är en nykomling i våra odlingar och någon ”potatis” är det alls inte. Det är inga knölar som planteras utan sticklingar som sedan producerar knölar. Jag har sparat ett par fina exemplar från förra årets skörd och tittar du på översta bilden till vänster så syns skotten som snart växer sig stora. Från dem knipsar man sticklingar som får rota sig innan plantering.

Ja, ni ser här kan man ta ut svängarna ordentligt. Jag tror verkligen att sötpotatis med tiden kommer att bli en av våra vardagsvaror och vill du vara pionjär så tycker jag att du ska starta en egen odling.

Sötpotatis vill ha värme och rejält med näring. Jag har odlat den i stora hinkar och i pallkrage, båda gångerna med en liten tunnel över för att hålla värmen. Skörden blev förvånandsvärt stor. Råvaran är dessutom enkel att förvara eftersom de klarar sig i rumstemperatur i månader.

Jag har sparat en ”moderknöl” över vintern för att sätta i jord och starta upp årets odling med. Den sätter snart fart och skjuter ut skott som jag knipsar av till sticklingar. En enda sötpotatis kan ge skott till många nya plantor. De rotar sig snabbt i vatten eller jord och sedan planterar jag ut dem när risken för frost är över. Under plantorna utvecklas sedan nya sötpotatisar som skördas till hösten.

Du ska inte ta en sötpotatis från affären att starta med utan beställa en sort som är utprovad för vårt klimat. Sorten Erato finns bland annat hos klostra.se och den finns i två varianter, en orange och en i mörk purpur. Men nu lagar vi mat!

Stompad sötpotatis med ost och örter

4 personer

  • 800 g sötpotatis
  • 1 msk smör
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl riven, smakrik ost, västerbottens-, präst- eller annan
  • 2 msk fint skuren gräslök
  • kryddkrasse
  1. Skala och skär sötpotatisen i centimetertjocka bitar. Lägg den i saltat vatten och koka cirka 10 minuter. Sötpotatis har kortare tillagningstid än potatis.
  2. Häll av vattnet, klicka över smör, crème fraiche, ost och lite salt. Stompa ihop grovt med en gaffel. Strö över örter och servera exempelvis som jag idag i ett tortilliabröd med stekt eldost och ajvar relish.

Ingen har väl missat haussen över sötpotatisfries?! De har en tendens att bli lite sladdriga om man inte är bekant med tillagningstricket. Vill du veta, så kika vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Citronmarängpaj - en mixvariant
Lahmacum - köttfärspizza från Mellanöstern