Vinbärspaj – sötsyrligt sommarfika
Jag gav den en chans. En enda, och jädrans vilken fart det blev. Busken fattade att det är nu eller aldrig och jag har aldrig sett maken till skörd. Vi äter vinbärspaj, och vinbärspaj och vinbärspaj. Helt underbart! Välkommen in i köket!
Det här är en variant på ett recept jag delat förut. Och det är precis så det ska vara för det är ett av mina allra bästa. En klar favorit och inte alls mitt utan Ninis. Eller förmodligen inte hennes heller. Hon var under många år chefredaktör på mattidning och säkert är det här ett kap från den tiden.
Må kreatören hyllas storligen medan vi njuter av skapelsen. Det handlar om världens enklaste pajrecept. Och ett av de absolut godaste. Så lättfixat att jag varje år tvekar på om jag gör rätt. Har jag glömt något? Men nej, det är genialt enkelt.
Pajdegen blir knaprigt söt, men med en liten klädsam sälta. Den rörs ihop på minuten, bären läggs direkt på och så skjuts in i ugnen. Resultatet känns betydligt mer arbetat än det i själva verket är.
Ofta gör vi den med blåbär, men i år blir det inte mycket av den sorten och efter tester med både vinbär och hallon kan jag meddela att det går precis lika bra.
Till vinbärspajen serveras en succésås, råkräm. Också den ett av mina käraste och återkommande recept. En fluffig vaniljdröm som passar allt pajväg. Vill du kika på recept till den så kan du klicka på länken här.
Men nu kastar vi oss över pajen och såhär går det till:
Vinbärspaj
Pajdeg
- 175 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- ½ tsk bakpulver
- en bestämd nypa salt
Fyllning
- ca 250 g röda vinbär (eller blåbär, eller hallon)
Gör såhär
- Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och blanda i mjöl, socker, bakpulver och salt.
- Tryck ut degen i en form. Jag använde en slickepott, men en sked går lika bra. Lägg bären över pajbotten och sätt in i ugnen.
- Efter ungefär 25 minuter är pajen klar. Håll lite koll eftersom minutrar är ett osäkert mått när det kommer till ugnar. Pajkanten ska bli klädsamt brun, inte bränd.
- Jaha, så var det klart! Bara att vispa ihop ett trevligt såsigt sällskap och brygga kaffe.
Allt gott i sommarvärmen! Hälsar Kat : )
0 kommentarer