Biffmacka med två sorters lök
- Grönsaker och tillbehör
- Kött
- vilt och tamt
Biffmacka med lök är ett återkommande helgtema just nu. Macka känns avspänt. Ingen kavajmat, men gjord med omsorg är det en hel måltid. Och just den här kommer med rubriken gourmet. Så vansinnigt god! Välkommen in i köket!
Först lite om biff. Eller biff förresten det går precis lika bra selleri (se nedan) eller med någon annan köttdetalj, men kravet är att det ska vara riktigt mört. Supermört. Annars är det liksom ingen idé.
Man kan tycka att den där biffen är det väl bara att brassa på spisen och så är det, men biff innebär ändå lite finlir. Inte svårt. Inte tidskrävande, men det ska göras med känsla. Såhär gör jag:
Nummer ett är att välja bra kött. Svenskt marmorerat, säger jag. Det går inte åt så mycket till varje macka, ungefär 100 g, och bäst är att köpa en eller ett par tjockare bitar biff som tillagas och sedan skivas supertunt.
Köttet ska vara rumstempererat, avtorkat och saltat innan det läggs i pannan. Jag steker i ghee, för att det är ett värmetåligt fett med finaste smörsmak. Annars funkar det fint med rapsolja som förstärks med en generös klick smör efter en stund. Ös gärna med fettet under stekningen.
Perfekt till macka är köttet när det har en innertemperatur på 57 grader. Kolla med termometer. Ta från värmen och lägg att vila i minst 15 minuter.
Precis lika bra med selleri är alldeles sant. Om man väljer bort köttet så funkar mackan fantastiskt bra med en skiva stekt eller ugnsrostad rotselleri istället.
Och så har vi löken. Det blir två sorter, en picklad för det lilla ättiksstinget och en varsamt stekt. Jag hittade ett recept från 30-talet som verkligen levererar. Perfekta stekta smålökar som passar till mycket mer än bara min macka.
Tänk som garnering i en gryta, till steken, eller till ett par stekta ägg som mina vegetarianbarn föredrar dem. Vi tar det lökreceptet för sig så att ni inte missar den här godingen bland det andra.
Helstekt smålök
- 500 gram smålökar
- 50 gram smör
- 1 tesked socker
- ½ tesked salt
- 2 matskedar vatten
- Skala lökarna. Smält smöret i en panna och stek löken några minuter till fin färg. Strö över socker och salt. Häll på lite av vattnet.
- Lägg på ett lock. Puttra lökarna mjuka och späd med mer vätska om det behövs.
Nu går vi vidare och lägger ihop hela mackan. Och såhär går det till:
Biffmacka med två sorters lök
4 personer
- 300-400 g ryggbiff
Picklad rödlök
- 2 röda lökar
- ¾ dl ättika
- ¾ dl socker
- 1 ½ dl vatten
Majonnäs
- 1 ägg
- 2 teskedar dijonsenap
- ½ tesked salt
- 2 ½ dl rapsolja
Tillbehör
- 4 ciabattabröd, eller liknande
- helstekta smålökar, recept ovan
- sallat
- 3/4 dl färskriven pepparrot
- Börja med den picklade löken. Skala lökarna, halvera dem och skiva tunt. Blanda ättika, socker och vatten tills sockret löser sig. Lägg i löken och låt den ligga minst en timma.
- Salta och peppra köttet. Stek i olja och smör till fin färg. Lägg att vila.
- Alla ingredienserna till majonnäsen ska vara rumstempererade. Knäck ägget i behållaren till en stavmixer. Klicka i senap, häll på salt och olja. Sätt stavmixern i botten på behållaren. Kör igång och dra sakta mixern uppåt.
- Halvera bröden på längden lägg på sallat. Skär tunna skivor av köttet och fördela över bröden. Lägg på en driva av den picklade löken. Klicka på majonnäs, lägg dit några helstekta smålökar och strö till sist över pepparroten.
Oj, det lät mycket det där och ändå är det enkelt. Inga svåra moment. Tycker du generellt att biffmacka är en god idé så har jag ytterligare ett recept på en alldeles underbar vid länken här. Känns biff som en rätt dålig idé så kanske jag kan locka med en helt vegetarisk macka. Kika vid länken här. Eller varför inte satsa på räkor nu när de är så fina. Recept på räkmacka har du här.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer