Kålodling en het, oskuldsfull passion

14 april, 2018
skogtillbord-kålsådd-april18

Plötsligt händer det. Den stora förändring man inte kunnat drömma om. Här faller inget penningregn. Istället handlar det om en nyväckt passion. Kålodling! Vem hade kunnat ana? Välkommen in i odlarköket!

Vilken lycka och gåva det är att upptäcka ett intresse. Jag är i själen en odlare av mått jag inte visste. Det finns ingen hejd. För tre år sedan började jag bryta upp en övervuxen kolonilott, som snart blev en till, som blev tre, fyra och i dagarna fem. Fem hundra kvadratmeter lerig, tistel- och kvickrotsfylld jord är min. Och jag är så lycklig!

Odling och mat är en klockren kombination. Ingenting smakar så bra som det jag precis plockat eller dragit upp ur jorden. Dessutom makalöst vackert. Sinnligt helt enkelt för det handlar självklart också om dofter och om ljud. Japp, nyskördat låter på ett alldeles särskilt sätt.

Ljudet när man biter i en spröd sockerärta, en morot eller kanske det allra bästa, ljudet av kål. Har ni hört? Kraset när man skär genom ett nyss skördat kålhuvud. Som musik!

Jag odlar det mesta med stor frenesi och kärlek, men kålen…där har ni en av mina hetaste och mest oväntade passioner.

skogtillbord-kålsådd-april18
Jag är helt såld. Kål är en spännande utmaning att odla och en gåva att plocka in i köket. Variationen i färg och form är stor . Och i maten, vilken glädje! Rå, ugnsrostad eller stekt. En favoritråvara.
skogtillbord-kålodling-april18
Mina lotter förra sommaren. Det har gått fort. Ett och ett halv år innan bilden togs var hela området bara en tufsig matta av kvickrot och tistlar. Jag har adderat nya lottandelar till den första och nu är de fem stycken. Se där en fördel med att bo i småstad. Vi är inte så många som slåss om dem. Den som tittar noga ser ett par av mina kålskydd konstruerade av böjbara elrör och tunn gardin.

I detta nu spirar ett stort antal kålvarianter i mitt tunnelväxthus, för ett sådant finns sedan ett år tillbaka. Kålplantorna är ännu bara ett par centimeter höga. De är knubbiga och lovande. Härinne är de någorlunda fredade, men jag vet att det finns ett stort antal hot därute. Kål älskas av många och de behöver skydd. Här har ni lite om min strategi.

Kålodling – Snigelkampen

Min plan är för det första att inte sätta ut kålplantorna för tidigt. Lite större plantor klarar bättre de glupska angreppen från olika snigelsorter. Dessutom kommer jag att strö ut pelleterad järnfosfat som finns i flera olika varumärken.

De små kornen gillas av sniglar som äter, drar sig tillbaka och dör. Ämnet är helt ofarligt för människor och husdjur. Problemet är bara att skatorna också älskar att plocka i sig kornen. Det skadar de inte, men deras framfart kan skada plantorna och kornen var ju tänka som snigelbekämpning inte skatgodis. Pelletsen måste kompletteras med ett skydd och där har vi nästa strategiska steg.

Kålodling – Plan mot flygande kålmarodörer

Kålmal och kålfjäril lägger ägg på bladen som blir till larver som äter kål i imponerande mängd. De måste hållas borta och jag gör det med hjälp av en supertunn gardin från IKEA vid namn Lill. Gardintipset kommer från Sara Bäckmo.

Lill släpper genom ljus och vatten. Den är lätt att sy i om stora sjok behövs och den håller för fågelattacker. Har ni undrat varför täckväven är full av hål så har den delvis blivit bädd för fågelungar. Bobyggarmaterial och det var ju inte meningen. Men Lill håller.

Jag gör bågar av elrör som sätts i rader över bäddarna. De är av plast och vill du undvika det så prova med långa slanor av exempelvis pil. Sedan lägger jag gardinen över och förankrar den med stenar. Jag kontrollerar noga att det inte finns en enda liten glipa där flygfän kan ta sig in. Du kan ana ett par kåltunnlar på bilden av hela lotten. Ingen ideal illustration, men det kan ge en liten hint i alla fall.

Senare på säsongen, framåt senhösten sätter jag upp ett skydd för harar och rådjur, men än behövs det inte. Vill du se hur det kan se ut så kika på inlägget här.

Årets kålodling – mina sorter, hela listan

Jag köper nästan alla mina fröer på nätet. Många kålvarianter väl prövade på våra breddgrader finns bland annat hos Impecta och hos Runåbergs.

Broccoli – F1 Green magic. En favorit! En stor knopp som skördas tidigt och får avlösning av mängder av små fina sidoknoppar.

Broccoli – Ramoso Calbrese. Lite senare sort, i alla fall i min odling. Massor av mindre skott som ska skördas flitigt för att bli ännu fler.

Savoykål – Vertus 2. Jag plockade min sista omgång i januari. Savoykål är en av de köldtåligaste. Och så gott!

Savoykål – Vorbote 3. Ny hos mig. Vill jämföra med Vertus.

Röd spetskål – Kalibos. Stora huvuden som höll formen fint utan att spricka tills jag skördade den sista i november. Spetskål har lång skördesäsong. De tidiga rätt löst knutna huvudena till de sena fastare.

Vit spetskål – Early Jersey Wakefield.  Underbart god sort som förra året hade lite tendens att spricka framåt sensommaren.De tidiga var kanonfina se översta bilden. Smaken är så fin att jag kör den i år igen.

Vit spetskål – Caraflex F1. Oprövad hos mig, men jag vill ha en sort att jämföra med. Spetskål är underbart och jag vill hitta min favorit.

Kailaan – kallas också kinesisk broccoli. Jag har inte provat förut, men den här sorten odlas för bladen inte för blomknopparna. Du vet väl att broccoli är en knopp? Vill du veta mer så kika på inlägget här.

Svartkål – Nero di Toscana. Smala, svartgröna blad som inte behöver annan behandling än mötet med värme, lite olja, salt och vitlök. Så gott!

Vitkål – F1 Sunta. Har förut bara odlat spetskål så det här med stora, fasta huvuden är premiär. Fortsättning följer…

Rödkål – Cabeza Negra 2. Ännu en premiär för att jämföra röd spetskål med en kompaktare sort.

Blomkål – Igloo. Blev fantastisk förra året. Kritvita huvuden som jag skördade som primörer inte större än ett stort äpple.

Grönkål – Dwarf Green Curled. Jag har fortfarande plantor från förra året som jag flyttade på hösten. Från friland in i tunneln. Nu skjuter de fina gröna skott i varje bladveck. Underbart!

Grönkål – Westland Winter. Vill ha en sort att jämföra med. Jag äter stora mängder grönkål. Bland annat i en grön smoothie varje dag.

Brysselkål – Red ball. Pärlband av valnötsstora, vinröda kålhuvuden längs tjocka stjälkar. Jag har skördat hela vintern.

Brysselkål – F1 Bosworth. Täta rader av fina, små kålbollar längs stjälken. Ljuvliga. Vi har ugnsrostat och ugnsrostat och ugnsrostat. Tröttnar aldrig.

Brysselkål – Kalettes Garden Mix. Första året hos mig. Vackra, krusiga, öppna små huvuden i olika färger. Tror att den också kallas blomsterkål. Ska bli spännande.

Mini Pak Choi – F1 Green fortune. En bladkål med kraftiga, ljusa, spröda stjälkar. Fina att halvera och steka hastigt.

Kinesisk salladskål – Wong Bok. Förra året gick den i blom tidigt. Tror att det är ljuset den reagerar på. I år satte jag den mycket tidigt och hoppas på skörd i juni. En variant är att istället så den i juli för att få en höstskörd. Jag är så sugen på att göra kimchi på egen kål. Ska prova savoykål också.

Salladskål – Scarvita F1. En premiärsådd av kålen jag bara sett på bild.  Nästan självlysande ljust rosalila. En riktig snyggkål!

Ha, jag räknar till 20 sorter! Har jag ett problem eller? Hur som helst så känns det alldeles underbart.

Mer om mina odlingar kan du läsa i inlägget om potatis här. Om morötter här. Om tomater i det här inlägget och om min aubergineodling genom att klicka på länken här.

Nu kastar jag mig ut i solen på lotten. Allt gott hälsar Kat : )

Odla egen sötpotatis - nu kör vi
Lakritsladdad kladdkaka