Valborgsgrill – öppen eld maxar smaken

29 april, 2021
skogtillbord-valborgsgrill-april21

Valborg – helgen som utmanar med ovisshet. + 20 och strålande sol eller snöglopp runt nollan. Ingen vet. Säkert är att vi vill elda och varför inte satsa på en valborgsgrill!? Välkommen ut runt elden!

I år satsar vi på en lagom flammande eldfatseld. Ger rätta känslan och värmen samtidigt som den håller sig behändigt på sin plats. Fin glöd också att utnyttja till matlagning.

Delar av huvudrätten kommer att vara förberedd för att sedan få en smakmässig finish över elden. Till förrätt tänker jag mig något med sparris, eller nässlor och till efterrätt rabarber förstås. Lägger några receptförslag i länk nedan. Men först ska vi grilla och här kommer några tips:

  • Utnyttja eld och glöd på flera sätt i matlagningen. Gjutjärn i form av en panna eller en grillhäll ger nya möjligheter som både fångar den unika smaken av grillat och ger fantastisk yta.
  • Allt som behövs för att hantera eld och mat ska vara på plats från början. En rejäl grillhandske. Verktyg att vända med. Uppläggningsfat, skärbräda, kniv och så vidare.
  • Engagera en eldskötare som fixar rätta glöden, flammorna och den viktiga säkerheten. Något att släcka med ska finnas med från start.

Mitt råd är också att förbereda några saker i god tid under dagen. Gör kryddsmöret och mixa ihop ramslöksröran.  Förkoka också lök och potatis.

skogtillbord-valborgsgrill-april21
Valborgsgrill med eldkryddade tillbehör. En ramslöksdoftande potatissallad plus citron- och dillpicklade morötter.
skogtillbord-valborgsgrill-april21
Så nöjd med min valborgsgrill! Med lite förberedelser i god tid är det en snabbrätt att njuta av i vårkvällen oavsett aprilväder.

Valborgsgrill med vispat kryddsmör och hel, rostad lök

Vispat ost- och citronsmör

  • 125 g smör
  • ½ citron, skalet
  • 1 dl riven Västerbottensost
  • salt
  • svartpeppar

Hel rostad lök

  • 1 – 2 hela gula lökar per person

Grillbitar

  • 125 – 150 g biff per person
  • vegetariskt alternativ
  • 1 – 2 portobellosvampar per person
  • salt
  • svartpeppar
  1. Lägg smöret i en kastrull. Smält och bryn det lätt under tiden som du vispar. Häll upp i skål och låt det stelna i kylen.
  2. Tvätta citronen och riv skalet av halva. Ta fram smöret och vispa det fluffigt med elvisp. Vänd ner det rivna citronskalet och osten.  Smaka av med salt och peppar.
  3. Förkoka lökarna i sjudande vatten tills de känns mjuka när du sticker i dem, cirka 15 minuter. Rosta dem sedan precis innan servering på järn i elden eller över glöd för att få en lätt rökton till det söta, krämiga innehållet.
  4. Kött och svamp saltas innan grillning. Peppar tillsätts när de tagits från värmen. Bränd peppar får lätt en besk ton. Skiva biffarna tunt före servering. Ett enkelt sätt att göra köttet drygt. Flera tunna skivor känns mer än hela bitar.

Ramslöksdoftande potatissallad

4 – 6 personer

  • 1 kg delikatess- eller färskpotatis
  •  1 knippa sparris

Ramslöksröra

  • 1 dl skalade hasselnötter
  • 1 knippa ramslöksblad (20 – 30 blad)
  • 1 dl rapsolja
  • 70 g riven ost exempelvis Västerbottens- eller prästost
  • salt
  1. Förkoka potatisen i god tid. Innan servering rostas den sedan hastigt över glöd, på järn eller galler, för att smaksättas med eldtoner. Sparrisen kan förkokas en halv minut, sedan grillas och skivas. Alternativt bara skivas och kokas hastigt.
  2. Ramslöksöran kan göras i förväg. Rosta nötterna i panna till en aning färg. Lägg ramslöken, nötterna och oljan i en mixer. Har du en stavmixer så följer det ofta med en liten miniberedare som är perfekt. Kör maskinen tills du har en konsistens som passar dig. Grov eller slät.Rör ner osten för hand. Den kan bli lite gummiaktig i maskinen. Smaka av med salt.
  3. Blanda potatisen med den vårigt gröna ramslöksröran och strö över sparrisbitarna.

Eldrostad, citron- och dillpicklad morot

4 – 6 personer

Lag

  • ½ dl pressad citron
  • 1 tsk ättika 12 %
  • 1 msk socker
  • 1 msk vatten
  • 1 knippa dill
  • svartpeppar

Eldrostat

  • 400 g morot, gärna blandade färger
  • salt
  1. Blanda citron, ättika, socker och vatten i en skål. Finhacka dillen, lägg i den och vrid ett par varv på pepparkvarnen över.
  2. Skala och skiva morötterna tunt på längden. Vänd i olja, salta och rosta i panna över eld på så att de får aningen färg utan att bli helt mjuka.
  3. Vänd ner morötterna i lagen. De kan ätas direkt, men mår gott av att ligga och dra en stund.

Och till sist ett par tips på förrätt och dessert. Vid länken här finns några sparrisvarianter. Årets nässelpaj passar fint som förrätt och kan göras i god tid, receptet har du här. Rabarber är en efterlängtad dessertprimör och jag har ett par favoriter en knäckig rabarberpaj finns vid länken här och en finfin fuskvariant på rabarbercheesecake hittar du här. Allt gott! Hälsar Kat :

Rabarberpaj med knäcktäcke
Vårens nässelpaj 2021