Sötpotatis – skördetider

11 oktober, 2019
skogtillbord-sötpotatiss-skördetider-okt19

Sötpotatis – skördetider…hur låter det? Nästan lite overkligt, men inte alls. Jag har bärgat en äppellåda proppfull. Ett lass som räcker härhemma i månader. Välkommen in i odlarköket!

För eller emot? Sötpotatis är en råvara som man gillar eller inte. Själv är jag rätt säker på att många av de bestämda åsikterna grundar sig i okunskap. Och gammal vana, eller brist på vana.

En sötpotatis kan inte tillagas hursomhelst. Koka, nej alltså mitt tips är att ugnsrosta för att plocka fram de bästa smakerna. En kokt sötpotatis kan bli lite fadd. Ugnsrosten koncentrerar istället det söta som öppnar möjligheter att möta upp med sälta. Lite strösslat, knaprigt bacon, riven ost, eller ett örtsalt och bam, där satt den.

Det finns söta smaker som vi är vanare vid i salta rätter. Alltså inte desserter utan maträtter. Ta morötter som exempel. Aningen jordigare än sötpotatis och med en viss beska. Mycket bättre, säger den som vill ha närodlat, men stopp där. Visst kan vi odla sötpotatis i Norden. Det gör jag.

skogtillbord-sötpotatiss-skördetider-okt19
Sötpotatis – skördetider med ugnsrostat i olika former och dessutom tid att förbereda inför nästa år. Jag tar skott som rotar sig på ett par dagar. Kommer att plantera i jord och övervintra på fönsterbrädan. Dessutom spara en knöl av varje färg. Kolla in den violetta!
skogtillbord-sötpotatiss-skördetider-okt19
Jag är inte en odlare som väger mina skördar, men så här mycket sötpotatis plockades upp från 3 av mina 15 plantor, som rotades från sticklingar. Hela odlingen rymdes i två pallkragar. Jag är verkligen så nöjd!

Hur exotisk sötpotatisen än kan kännas så kan jag berätta att detsamma gällde en gång morötterna som ursprungligen kommer från mellanöstern. Och nu mina vänner är det dags för en ny gröda att träda in i sfären närodlat.

Sötpotatis – skördetider – några tips

  • Sötpotatisen har några stora fördelar värda att lägga på minnet. Den är fantastiskt lätt att lagra. Klarar sig i rumstemperatur från skörd tills det är dags att sätta nya nästa år. Jag har en stor vacker skål som står framme i köket.
  • Den som vill ha en större odling kan nöja sig med att ta ett skott på hösten eller spara en av sötpotatisens knölar för att sedan få många plantor att sätta nästa år. Förstår ni vilken vinst i lagringsfrågan! Inga stora lador och exakta temperaturen. Inga brutna ryggar.
  • En sparad knöl räcker för nästa års skörd. Sätts knölen i jord börjar den spira och så är det bara att plocka skott som rotas för att sedan planteras ut. Du sätter alltså inga knölar utan småplantor som sedan utvecklar knölar. Visst är det bra!
  • I år kommer jag förutom en sparad knöl testa att odla den som krukväxt under vintern för att enkelt kunna ta sticklingar i vår.

Sorten jag odlar heter Erato. Den passar vårt klimat och finns i två varianter, en orange och en intensivt, mörkt violett. De kan finnas hos olika försäljare, men mina är köpta på nätet hos Klostra. Som jag för övrigt inte är sponsrad av.

Odlingen är enkel. Förra året körde jag i stora hinkar i en liten växthustunnel och i år i pallkrage utan skydd. Riktigt roligt!

Vill du kika på mer om sötpotatis så finns det ett receptinlägg om knapriga sötpotatisfries vid länken här. Dessutom två inlägg om odlingen ett här och ett annat vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Viltköttbullar med kantarellsås
Äppelpannkaka - bästa höstdesserten