Tunnbröd från mellanöstern
Vetemjöl, jäst, vatten och salt. Samma ingredienser, men helt olika resultat beroende på hur man jäser och kavlar. Idag blir det tunnbröd från mellanöstern. Fyll med olika godsaker, rulla ihop och hugg in! Välkommen in i köket!
Baguette, småfranska eller pitabröd. Samma ingredienser men ändå så olika. Allt beroende på hur man behandlar råvarorna. Vilken tid de får på sig och hur de formas. Små detaljer, enorm skillnad.
Idag blir det ett tunnbröd som bakas i hela mellanöstern. Det kan användas på flera sätt men min favorit är att fylla och äta som wrap. Bröden är verkligen tunna, men elastiska så att de håller fyllningen på plats.
Hemligheten för ett perfekt supertunt, elastiskt resultat är att jäsa bröden i tre omgångar. Och att kavla mycket, mycket tunt. Det är dessutom viktigt att genast täcka de nygräddade bröden med handduk så fort de kommer ur ugnen så att de inte torkar.
Den korta tiden i ugnen är ett skådespel eftersom bröden bokstavligt talat blåser upp som ballonger och sedan nästan genast plockas ut. Det går fort och hela processen tar knappt en minut.
Okej nu bakar vi!
Tunnbröd från mellanöstern
6 stycken
- 2 ½ dl vatten
- ¼ ptk jäst, (12,5 g)
- 2 msk rapsolja
- 5 dl vetemjöl special
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
Gör såhär
- Arbeta helst degen i en assistent. Blanda vattnet med jästen tills den löser sig. Häll på oljan.
- Tillsätt nästan allt mjöl plus salt och socker. Kör maskinen någon minut innan du häller på resten av mjölet.
- Efter ungefär 10 minuter är degen elastisk och fin. Forma en boll och lägg den att jäsa under duk i 1 timma.
- Dela degen i 6 bitar. Forma bollar som kavlas ut lätt till platta kakor. Jäs ytterligare 15 minuter under duk.
- Sätt ugnen på 250 grader. Lägg in en baksten eller en plåt med botten upp. Bröden ska gräddas direkt på den.
- Kavla ut bröden mycket tunt. Täck dem genast så att ytan inte torkar. Låt dem ligga minst 10 minuter innan du gräddar och börja med brödet du kavlade först.
- Skjutsa in bröden ett och ett på den heta stenen eller plåten. De blåser upp och får bara ligga en liten stund efter det innan de tas ut. Tiden i ugnen är under en minut för varje bröd.
- Lägg dem genast under en handduk så håller de sig mjuka. De är allra bäst nygräddade.
Jag brukar fylla mina bröd med olika saker och äta dem som rullar eller wraps. Här kommer en länklista på passande fyllningar. Kanske inte alla på en gång, men ett par tre stycken blir fint.
Ugnsrostade grön- och rotsaker
En variant är att göra något kebabliknande med tunna skivor kött, kryddor, olika såser och sallat. Variationsmöjligheterna är oändliga. Allt Gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer