Buffé – uppsamlingsheat med tips och recept
Ok, nu drar det ihop sig. Försommarbufféerna går in i slutspurten. Här har ni några ord och råd från coachen. Allt för att lyckas och några idéer på rätter att pryda bordet med. Jag tänker egenskördat, eller närodlat. Och det blir en blandning av råvaror från skog,och jord. Bara att köra!
Jag varvar råden med förslag på rätter att ha på buffen. De passar fint tillsammans som en helhet, men självklart kan man plocka och ge som man vill.
Buffétips 1
Råd ett. Gå inte ut för hårt. Välj några få vällagade rätter som passar att blanda och som gör vackra inbjudande fat
Buffétips 2
Är ni många som ska äta så är det en god idé att ordna två spegelvända bufféer så att man kan gå från två håll.
Recepten har du här:
Buffétips 3
Gör ett körschema. Du kommer älska dig själv för att du gjorde det. Fundera i god tid på alla moment som buffén kommer att innebära. Matlagning är bara en liten del. Men hur förvarar du den lagade maten? Vem bär hem all dricka? Kan du leja ut något moment till någon annan att fixa? En kakbakare, en servettvikare, eller kanske en blomsterarrangör.
Vad ska tillagas och när? Det kan finnas rätter som delvis kan göras lång innan för att bara läggas upp och pimpas före servering. Hur fånigt det än kan låta så är det bra med ett rätt exakt tidschema för timmarna precis innan gästerna strömmar in. En större buffé innebär en hel del jobb. Med en riktigt bra planering är det fantastiskt roligt.
Buffétips 4
Hur mycket går åt? Här har ni ungefärliga mått för vad som går åt per person på en buffé med fler än 3 rätter. Totalt brukar man räkna 100–150 g kallskuret per person plus 250-350 g tillbehör:
- Kött och fisk 50 g per person och rätt
- Potatissallad eller pastasallad 100-150 g per person
- Paj 100-125 g
- Dressing eller såsiga röror 2-3 msk
- Bröd 50 g
- Ost 15 -25 g
Men obs! till de generella råden måste man addera förnuft och känsla för vilka som är bjudna. Damer i åttioårsåldern äter till exempel inte lika mycket som fotbollslaget.
Här finns recepten:
Förslag till vild och vacker sallad
Buffétips 5
Vad är det på faten? Mitt tips är att lägga en lapp vid varje fat där man kan se exakt vad man äter. Dels vill många veta, dels kan det sätta igång spännande samtal. ”Granskottolja! Spännande! ”, eller ”Rödbetsgravad? Aha, undra just hur länge den ska ligga för att få den där vackra kanten?”, eller ” Rabarberkaka upp- och–ner?! Hur vänder man en sån”. Ni förstår, genast har man fått igång snacket.
Buffétips 6
Engagera en fram – och avplockare. Någon eller några som hela tiden håller koll på att faten är fyllda och fina.
Recepten kommer här:
Majonnäsgratinerad lax med snabbpicklade grönsaker
Buffétips 7
Hjälp tar maten slut! Hur mycket man än har försökt beräkna så kan man hamna i en situation där det plötsligt känns lite för lite. Använd dig av räddningsplankan rejält med bröd och ost Då kan man alltid göra en rockad i rätternas placering på buffébordet. Mycket mat, sätt bröd och ost sist. Men skulle det börja sina på faten ändra om och sätt istället bröd och ost först.
Ta chansen och ställ frågor om din buffé. Jag svarar direkt och säkert finns det många duktiga matlagare därute som kan blanda sig i med tips och idéer. Kommentarsfältet är ditt! Hälsar Kat : )
0 kommentarer