Citrusfrukter i stekpannan

8 december, 2016
citrus stekt

Vad smakar en citron? I alla fall inte bara en sak. Citron innehåller, precis som alla citrusfrukter en del socker. Och den sötman kan man plocka fram med hjälp av lite värme. Grilla eller stek dina citrusfrukter för att hitta nya smakdimensioner. Välkommen in i köket!

Läs mer

Frasigt ugnsrostad citronpotatis

6 december, 2016
citronpotatis

Smak och doft är självklara matupplevelser. Men har ni tänkt på ljudet? Att det också spelar stor roll. Önskar mig en ljudfil för att illustrera riktigt frasig ugnsrostad citronpotatis. Det ljudet! Och den råvaran som återkommer här på bloggen om och om igen. Klart den gör, det är ju vårt dagliga baskäk med magiska förvandlingsegenskaper. Välkommen in i köket!

Läs mer

Pepparkaksbulle – en adventssuccé

3 december, 2016
Kategori:
pepparkaksbulle

Kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma. Känn den välbekanta doften av pepparkaka! Och av bulle, för idag blandar jag pepparkakskryddor i bullfyllningen. En mitt-i prick, femetta. Varma snurror med juldoft och om du vill, dessutom ett litet syrligt sting av lingon. Välkommen in i köket!

Läs mer

Glömd rotselleri med brynt apelsinsmör

1 december, 2016
rotselleri, brynt smör

Lägg in en hel rotselleri i ugnen och glöm bort den ett par, tre timmar Där har ni dagens recept. Och vet ni, jag fick det som tips direkt från en kock med stjärnglans signerad Michelin. Det ska till en mästare för att våga vara så enkel. Och för att det ska bli så bra. Är ni nyfikna nu? Välkommen in i köket!

Läs mer

Biffmacka – alldeles, alldeles underbar

30 november, 2016
biffmacka

Vad är väl en biffmacka? Den kan vara dötrist och småtråkig och alldeles…alldeles underbar! Perfekt stekt kött, ugnsbakade tomater, ajvarmajonnäs och färskriven parmesan. Sudda tankar om kärlekslös snabbmat. Det här är något utöver. En macka med stil. Inget krångel. Inga svåra moment. Däremot en hel del omsorg. Vi gör en gudagod, mackornas macka! Välkommen in i köket!

Läs mer

Saffransdoftande fisksoppa

26 november, 2016
Kategori:
fisksoppa, saffran

Advent och saffran. Saffran och advent. Oskiljaktiga. Och det första som dyker upp i tanken är bullar, men det finns fler möjligheter. Tänk fisksoppa. Tänk torsk, lax och räkor. Mustig, doftande, kraftfullt orangegul med en klick aioli. En bit gott bröd att doppa i. Vad säger ni nu?! En ny tradition gör anspråk på adventsutrymme! Välkommen in i köket

Läs mer

Julig granola till adventsfrukost

25 november, 2016
granola, advent

Advent! Den första pusten av jul. Kryddiga dofter letar sig ut från köket. Kanel, kardemumma, kokos och äpple. Som en liten ringlande girlang kommer barnen ett efter ett för att se vad som är på gång. ”Åh, granola! Får vi smaka?!”. Klart ni får. Och jag vet att jag kommer få göra en omgång till innan söndag. Men vad gör det. Välkommen in i köket!

Läs mer

Vitlök i jord och på bord

23 november, 2016
vitlök, tomat

Vi närmar oss advent och jag sår och skördar. Låter helt galet, men så är det. Fortfarande står det ett par stadiga plantor rotselleri i landet. Lite rödbetor finns kvar att hämta och morötter. Och idag tar jag första steget in i nästa odlingssäsong. Vitlöken ska planteras. Välkommen in i köket!

Läs mer

Pommes de lux – fulmaten blir finkäk

19 november, 2016
pommes

Potatis! En av mina absoluta favoritråvaror. Passar både till mosig, mättande tröstemat och till avancerad kok-konst. Idag blir det pommes på bloggen. Rätten som nästan alla gillar, men som många inte riktigt vill kännas vid. Symbolen för fuskmat när det egentligen är så lätt att fixa äkta vara. Välkommen in i köket!

Läs mer