Heta smaker i snabb färswok

13 november, 2016
heta woksmaker

Mycket smak är helt rätt. Sälta, sötma, syra och umami i koncentration. Till detta adderas hetta och intensiva smaker från vitlök och ingefära. Wow, inte en smaklök får vila. Och det är skönt att veta exakt vad man stoppar i familj och vänner. Ingenting döljer sig bakom E-nummer och beteckningar man måste googla för att förstå. Välkommen in i köket!

Läs mer

Varm choklad – en själsvärmare

11 november, 2016
Kategori:
varm choklad

En symbol för trygghet. För värme och hemtrevnad. En kopp rykande choklad med vispgrädde. Det är så mycket mer än bara en het dryck för frusna dagar. Varm choklad tinar inte bara iskalla fingrar. Det är en själsvärmare. Välkommen in i köket!

Läs mer

Frasig fisk i tunnbrödsrulle

9 november, 2016
Kategori:
tunnbrödsfisk

Enda kriteriet för snabbmat är inte bara snabbt, eller hur? Det är en särskild typ av mat. Den ska kännas avspänd, långt från vita dukar och ”inga armbågar på bordet”. Jag har en sådan där tillbakalutad rätt som ofta kommer igen på veckomenyn. Frasig fisk i tunnbrödsrulle. Gyllenbrynt panerad fisk ihop med krämigt och picklat. Snabb, nja, men soffhörnsmat absolut. Välkommen in i köket!

Läs mer

Rödbetsrisotto – för en vegetarisk måndag

7 november, 2016
rödbetsrisotto

Ja, jag vet. Allt oftare slirar jag och missar mitt ämne. Skogen räcker inte riktigt till att fylla tallrikarna. Aldrig överger jag skogen, men jag känner starkt behovet av att fylla på med jord och odlat. Till exempel nu inför vår vegetariska måndag. Ni är väl med på den?! Vi är en bit in i november men fortfarande skördar jag rödbetor. Lite snöiga men fina får de komma hem för att förgylla dagens risotto. Välkomna in i köket!

Läs mer

Doften av nygräddade tunnbröd i stekpanna

5 november, 2016
Kategori:
tunnbröd

Jag har en liten norrländsk rot som ibland kallar på mig. Tunnbröd, ropar den. Varma, doftande tunnbröd med en klick smör som smälter! Och barnen stämmer in i kören. Det är bara att hänga på. Farmors tunnbröd, västerbottensroten och ungarna i samstämmig uppmaning. Jag är på! Välkommen in i köket!

Läs mer

Du och jag Butternut!

2 november, 2016
butternut

”Nej, alltså jag gillar inte pumpa.” Så har jag sagt och så fel jag har haft. Kanske skvalpar någon mindre lyckad pumpasoppa kvar i dunkelt minne, men jag vet egentligen inte. Vet bara att pumpa inte är min grej. Tills nu då. Tog hem en efter barnatjat och kunde genast konstatera att jag egentligen är ett riktigt pumpafan. Så gott! Välkommen in i köket!

Läs mer

Tarte Tartin – en variant

31 oktober, 2016
tartin

Idag blir det fusk på menyn. Eller nja, men en enklare variant av en klassisk äppelrätt. Tarte Tartin, pajen som gräddas upp och ner. Jag gör den med ett mindre ädelt hölje. Om det nu finns en hierarki i degvärlden. Nå, här blir det smet istället för mördeg. Välkommen in i köket!

Läs mer

Viltfärsbiffar och höstens smaker

28 oktober, 2016
viltfärsbiffar höstsmaker

Hösthelg och jag gillar det. Varje år samma sak, först några dystra veckor och sorg. Det är över. Men så vänder det och hösten framträder som alldeles underbar. Den också. Allt har sin tid, och ja ni vet redan allt det där. Vi går istället rakt på väsentligheterna som idag är: jordärtskocka, äpple, svamp, enbär, rosmarin, timjan, bacon och viltfärs. Höstsmaker! Vad tror ni om det?! Välkommen in i köket!

Läs mer

Kronans kaka – en potatishyllning

25 oktober, 2016
kronans kaka

Potatisens dag och jag har beslutsångest. Vill verkligen uppmärksamma en av mina mest älskade råvaror, men vad ska jag välja? Den är ju så mycket. Finmat och utfyllnad. Sidekick och huvudattraktion. Tankarna far mellan, galette, bakad, rostad eller kokt. En sallad kanske? Soppa eller puré? Stomp kan ju vara magiskt. Och pommes! Välkommen in i köket!

Läs mer

Morotssoppa – värmande inför Halloween

23 oktober, 2016
morotssoppa

Nedräkning inför Halloween. Jag vet, och det borde väl vara pumpa på bordet, men jag känner för morot. Den som vill kör på samma recept men switchar huvudråvara och se där, morotssoppa blir pumpasoppa. Varma kryddor och sprakande färger är exakt rätt när omgivningen bjuder på tre plusgrader och piskande regn. Välkommen in i köket!

Läs mer