Äpplets dag – alla dagar

25 september, 2016
Kategori:
äpplets dag

Äpplets dag. Det är väl varje dag. Särskilt nu när säsongen peakar. Och till dig som tänker äpple i kombinationen fruktigt, syrligt och krasande friskt säger jag grattis. Du har greppat en hel del av äpplets fördelar men kanske också missat något. Jag kikar på fler av äpplets möjligheter och delar massor med recept. Välkommen in i köket!

Läs mer

Fina Ks knapriga nötkrokant

24 september, 2016
Kategori:
nötkrokant

Jag måste alltid hitta det enklaste. I alla fall när det kommer till socker. Socker är knepigt, särskilt i kombination med värme. Det är något med kemin i det där som inte riktigt vill sig. Men jag blir bättre och idag kommer ett sockerprov i form av nötkrokant. Välkommen in i köket!

Läs mer

Skördesallad – sista rycket

22 september, 2016
skördesallad

Precis när jag börjat lägga ner och packa ihop så drar det igång igen. Det växer så det knakar. Kolonin spritter av nyfunnen kraft. Grönsakerna går in för en andra andning. Samtidigt som naturen givmilt delar. Äntligen hittar jag kantareller, nyponen är som stoppljus och äpplena ropar från träden: Här, plocka mig! Och jag skördar. Kommer hem med en minst sagt blandad korg som får bli en skördesallad – sista rycket. Välkommen in i köket!

Läs mer

Snabbinlagd gurka – Jessikas oemotståndliga

18 september, 2016
inläggning gurka

Inläggningstider. Det är liksom nu det ska ske. Men jag har lärt mig att hejda samlarimpulsen något och verkligen fundera. Vad är rimligt? Vad gör vi av med? Det blir färre burkar av vissa saker och en del får istället bli snabba inläggningar att njuta direkt. Här ska ni få ett kanonrecept att frossa i nu när slanggurkorna fortfarande är så fina. Tack Jessika för din supergoda gurka!

Läs mer

#blåbärsglass #superenkel #gudomlig

17 september, 2016
blåbärsglass

Ännu en glassdag. Det ska bli varmt. Varmare än det brukar såhär års och jag tänker glass. Fast egentligen spelar det ingen roll, det här är ett recept för precis närsomhelst. I trädgården en varm höstdag, framför film en kulen februarieftermiddag eller som en lysande dessert i mitten av december. Året om, alltid lika uppmuntrande. Välkommen in i köket!

Läs mer

Vardagsenkelt – fisk i folie

14 september, 2016
Kategori:
fisk i folie

Löpsedlarna ropar ut. ”Välkommen vardag! ” Jag fnyser fast jag verkligen gillar det vanliga. Men de där hurtiga utropen drunknar i verkligheten: ”Oj, nej var det föräldramöte igår?!” och ”Matsäck till skolan, idag igen?” och ”Tandläkaren, visst ja!” och ”Vad blir det till middag??” och… Ja, ni vet. Idag blir det i alla fall fisk i folie till middag. En snabb klassiker på repeat. Välkommen in i köket!

Läs mer

Svart trumpetsvamp i krämig pastarätt

12 september, 2016
svart trumpetsvamp, pasta

Ett fantastiskt svampår….not! Jag hör vad många av er säger men här är det sämre än någonsin. Det finns verkligen absolut ingen svamp. Utom kanske, kanske min favorit, den svarta trumpetsvampen. Och efter det att jag spänt blicken i flera minuter ser jag dem. Några yttepyttesmå korpsvarta trumpeter i mossan. Välkommen in i köket!

Läs mer

Morötter med oanade möjligheter

8 september, 2016
morötter, rostade

För femton eller kanske tio år sedan hade det knappast funkat. Kombinationen morot och spiskummin hade varit…bara konstig. Idag kan man servera den till vem som helst och särskilt barnen jublar. Hur det kommer sig? Det är fredagsmysets förtjänst. Välkommen in i köket!

Läs mer

Färsbiffar deluxe – ett grundrecept

3 september, 2016
färsbiffar, grundrecept

Vi älskar köttfärs. Inte bara jag utan hela landet. Den hamnar på topplistor över favoritmaten år efter år. Köttfärssåsen slår allt som ständig etta, men färsbiffar är också topprankat. Och såhär gör jag. Jag har jobbat mig fram till ett grundrecept. En riktig kanonbiff med variationspotential. Välkommen in i köket!

Läs mer