De små detaljerna – krassekapris

1 september, 2016
krassefrö, inläggning

De små detaljerna. Man klarar sig utan, men eftersom det är så trevligt. Varför inte? Jag snubblade över en slingrande krasselian på lotten idag. Och när jag låg där med näsan i blomsterprakten och kände doften så kom jag på att jag i flera år tänkt lägga in krassefrön som kapris. Och nu är det dags! Välkommen in till ett experiment.

Läs mer

Rårörda lingon och goda grannar

30 augusti, 2016
Kategori:
rårörda lingon

Det här är en hyllning till vår granne Björna! Och till alla som är som han. Han ropar efter mig på gården: ” Du, lingon…jag har några liter . Vill du ha?” Klart att jag vill. Plockade i skogarna där han har en jämtländsk rot. Det är väl klart att jag gärna vill!

Läs mer

Nötcrunch och äppelfräs

28 augusti, 2016
äppeldessert

Det behövs inte så mycket. Några äpplen, en näve nötter, smör, socker, havregryn och kanel. Sånt man oftast har hemma. Var och en goda för sig, men inte särskilt märkvärdiga. Men i kombination och med rätt teknik. På bara några minuter förvandlade till en kanondessert!

Läs mer

Salvia en doldis i örtagården

24 augusti, 2016
Kategori:
salvia

Eller doldis förresten. Syns gör den. Bjuder på fin blomning under försommaren och efter det håller den ordning i ett annars lite rufsigt kryddland. Ståndaktigt höjer sig de grågröna lansettbladen över sina ostyriga grannar. En prydlig snygging. Men hur använder man den i maten? Här kommer tips.

Läs mer

Äppel, päppel – godaste pajen

22 augusti, 2016
äppelpaj

Småstadsprivilegium. Jag bor vid en vacker örtagård med ett sanitärt problem. Föreningens aktivaste medlem ropar in mig: ”Vi har för mycket äpplen. De täcker marken. Snälla plocka!” Och jag tar henne på orden. Det blir paj och mos, en paj till och ännu en. En ren räddningsaktion!

Läs mer

Kantarell – vett och etikett

19 augusti, 2016
Kategori:
kantarellpytt

Kantarellvett. Ska man eller ska man inte…det är frågan. Skölja eller bara borsta? Och hur är det med Herr kantarell i stekpannan? Ska det vara smörsällskap från början eller startar man bäst med torr, het panna? Följ med in får ni se.

Läs mer

Hirams berömda svartvinbärssylt

15 augusti, 2016
Kategori:
svartvinbärssylt

Ni känner väl Hiram? Åh ja, suckar någon lyckligt med ett gårdagens skimmer i blicken. Hiram, vem då? Säger ni andra. Låt mig berätta. Det finns några matskribenter som lockat fram särskilt stort matintresse hos många och hon är en. Här får ni lite historia och receptet på hennes mycket berömda svartvinbärssylt. Missa inte det!

Läs mer

Ratatouille – laga en klassiker av din squash

11 augusti, 2016
ratatouille

De är lite som aliens. Vänligt godmodiga, men de invaderar. Vänd ryggen till och vips har de vuxit flera centimeter. Mig passar det perfekt. Jag har ett antal rätter där en stadig squash ingår i ingredienslistan. Den franska klassikern Rataouille är en av dem. Jag fryser och har som snabbmat och bas i grytor och röror året om.

Läs mer